BIST 10.376
DOLAR 32,30
EURO 35,07
ALTIN 2.395,27
HABER /  GÜNCEL

Türk güvercinini kaçırıyorlar

Türkiye'ye ait olan çeşitli güvercin ırkları yurt dışına çıkarılarak bazı ülkelerce sahiplenilmeye çalışıldığı ileri sürüldü.

Abone ol

Türkiye'ye ait olan ''Sebap'', ''Hünkar'' ve ''Selçuklu'' başta olmak üzere güvecin ırklarının bozulmaya başladığı ve çeşitli yollarla yurt dışına çıkarılarak bazı ülkelerce sahiplenilmeye çalışıldığı, bu sürecin önüne geçilmesi ve korunmasının sağlanması amacıyla tescillendirilmesi gerektiği bildirildi.

Mersin Güvecin Yetiştiricileri Derneği Başkanı Yaşar Başer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk tarihinde yaklaşık 700 yıllık geçmişe sahip olan güvercin yetiştiriciliğinin ülke genelinde 10 milyondan fazla meraklısı bulunduğunu söyledi. Türkiye'ye ait olan, başta ''Sebap'', ''Hünkar'', ''Selçuklu'', ''Adana'' ve ''Ankut'' gibi 50 civarında ırk bulunduğunu ifade eden Başer, çoğunun bilinçsiz yapılan çiftleştirmeler nedeniyle ırksal bozulma sürecine girdiğini ve özelliklerini yitirmeye başladığını öne sürdü. Bu konuda bir birim oluşturularak, çiftleştirmenin kontrol altına alınması gerektiğini anlatan Başer, aksi halde birçok güvercin çeşidinin neslinin tükeneceğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin 700 yıllık kültürel mirası, yanlış çiftleştirme nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu nedenle üreticiler, uzmanlardan oluşturulacak birim tarafından denetlenmelidir. Irklarımızın bir başka sorunu ise gerek gurbetçiler gerekse yurt dışından gelen güvercin meraklılarının götürmesiyle başlıyor. Elbette ki herkes, istediği cinsteki güvercini alıp besleyebilir. Ancak, yurt dışındaki giderek sayısı artan ve temeli Türkiye'ye ait olan cinsteki güvercinler, başka ülkelerce sahiplenilmeye çalışılıyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde, düzenlenen festivallere bize ait güvercin ırklarıyla yaygın olarak katılım gözleniyor. Bu ülkelerin, tescillendirme girişimlerini başlatacağı endişesini taşıyoruz.''

Söz konusu güvercinlerin, tıpkı Sivas Kangalı cinsi köpeklerde olduğu gibi tescillendirilmesinin hem korunması hem de sahiplenmek açısından zorunluluk olduğunu vurgulayan Başer, ''Kültürümüze ait olan güvercinlerin sayısı ülkemizde azalırken başka ülkelerde ise her geçen gün artıyor. Bu konuda bir an önce çalışmaların başlatılması gerekir'' diye konuştu. Başer, güvercinin, insanoğlu tarafından ilk evcilleştirilen kuş türü olduğuna işaret ederek, eski Asya kökenli Türk topluluklarının kültürünün de bunun göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.