BIST 9.919
DOLAR 32,44
EURO 34,79
ALTIN 2.449,99
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Türk editörün notları ağzınızı açık bırakacak

Fransız yazar Victor Hugo’nun başyapıtı Sefiller’in Ötüken Yayınları’nca yayımlanan baskısına editörünün düştüğü “eleştirel” dipnot, bu kadarına da pes dedirtecek cinsten.

Abone ol

Fransız yazar Victor Hugo’nun başyapıtı Sefiller’in Ötüken Yayınları’nca yayımlanan baskısına editörünün düştüğü "halt etmişsin sen" dipnotu, bu kadarına da pes dedirtecek cinsten.

Sosyal medyada hayli ses getiren editörün dipnotu, Hürriyet gazetesine “Victor Hugo’ya ders veren gayretkeş editör” başlıklı haberine konu oldu. 

LAĞIMLAR BENZETMESİ

Buna göre; orjinali Fransa'da 1862 yılında basılan ve  1907 yılında Avanzade M. Süleyman tarafından Osmanlı Türkçesiyle yayımlanmış metni günümüz Türkçesine uyarlayan Ötüken Yayınları editörü Erol Kılınç, Victor Hugo’nun romanda Paris lağımlarının yeraltı şebekesi bağlantılarını Doğu alfabesinin karışık estetiğine benzettiği tasvirine veryansın etti.

HALT ETMİŞSİN SEN

Hugo’nun “Karanlık bir zemin üzerinde Doğu’nun bir çalı gibi karışık ve şekilsiz harfleri görünüşte bir karışıklıkla gelişigüzel serpilmiş gibidir (...)” ifadesine editörün düştüğü not ise şöyle: “Halt etmişsin sen! Senin harflerinde estetik bir düzen olsaydı, senin medeniyetinde de hat sanatına benzer bir yazıya dayalı sanat dalı ortaya çıkardı! (E.K.)”

İŞTE O SATIRLAR

bfzkj_bcmaejoci.jpg