BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.423,85
HABER /  DÜNYA

Türk azınlığa Yunanca Kur'an dersi

Batı Trakya'da azınlık okullarındaki yetersizlikler nedeniyle, devlet okullarına giden azınlık çocuklarına din eğitimi verilmiyor.

Abone ol

Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı, Batı Trakya'daki devlet okullarında okuyan Müslüman Türk Azınlığı çocuklarının Kuran-ı Kerim'i Yunan dilinde öğrenmeleri için hazırlık başlattı.

Bakanlık, 2007'de kabul edilen "240 İmam Yasası" ve kısa bir süre önce buna ek olarak getirilen kanuni düzenlemede öngörülenlerin, sonuç verici bir şekilde uygulanmasına yönelik araştırma ve hazırlık çalışmalarında bulunmak üzere 7 kişilik bir heyet oluşturulmasını kararlaştırdı.

Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı'nın aldığı karara göre, Selanik Aristotelio Üniversitesi öğretim üyesi Mısırlı Hassan Badawi başkanlığında oluşturulacak heyet, Batı Trakya'da devlet tarafından atanmış müftülerin koordinasyonu altında faaliyet gösterecek imamların yeterlilik durumunu belirleyerek, konumlarının yükseltilmesi ve devlet okullarındaki Müslüman öğrencilere Yunan dilinde Kuran-ı Kerim öğretilmesi için eğitim kılavuzu hazırlanmasına yönelik çalışma yapacak.

Batı Trakya'da azınlık okullarındaki yetersizlikler nedeniyle, devlet okullarına giden azınlık çocuklarına din eğitimi verilmiyor. Bu okullardaki din dersi saatlerini boşta geçiren çocuklar, dini eğitimle ilgili eksikliklerini tamamlayabilmek için, okul saatleri dışında, Gümülcine ve İskeçe'de seçilmiş müftülükler tarafından camilerde yapılan Kuran kurslarına gidiyor.

CAMİ İMANINI HRİSTİYANLARIN BULUNDUĞU KURUL BELİRLİYOR

Yunanistan'da, 2007'de kabul edilen ancak Türk azınlığın tepkisi nedeniyle uygulanmayan "240 İmam Yasası"nın, 6 yıl sonra buna ek olarak hazırlanan kanuni düzenlemeyle yeniden gündeme getirilmesi Türk Azınlık tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Türk Azınlığın seçimle işbaşına gelmiş dini ve siyasi liderleri, yaptıkları açıklamalarda, azınlığın görüşleri alınmadan tek taraflı olarak hazırlanan yasanın, varolan sorunları çözmek yerine yeni sorunlar getirdiğini belirterek, bu yasayı daha önce de kabul etmediklerini, bundan sonra da kabul etmeyeceklerini bildirmişlerdi.

Batı Trakya'daki camilerde görev yapan din adamlarının, aralarında Hristiyan Yunan vatandaşlarının da bulunduğu 5 kişilik kurul tarafından atanmasını ve bunlara devlet tarafından maaş verilmesini öngören yasaya ek olarak getirilen düzenleme, bu imamların Yunan devlet okullarında din dersi vermelerini de öngörüyor.