BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.431,49
HABER /  POLİTİKA

Altan Tan o gün herşeyi anlatacak

Çözüm sürecini etkileyebilecek sızdırılan tutanak krizi hakkında BDP'li vekil Levent Tüzel, İnternethaber'e konuştu.

Abone ol

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- İmralı görüşmelerine giden BDP'li üç vekil Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Pervin Buldan'a ulaşamadık. Görüşmeleri gazeteye sızdıran kişi olarak adı geçen Altan Tan henüz bu konuda bir açıklama yapmadı.

İmralı görüşmelerinin basına sızmasının ardından "köstebek" olarak adı geçen Altan Tan'a ulaşmak mümkün değil. İnternethaber, gözlerin çevrildiği BDP'den İstanbul milletvekili A. Levent Tüzel ile görüştü.

Tüzel, "Bizim Pazartesi günü bir toplantımız olacak, muhtemelen o gün bu konular da kendisi de bir açıklama yapacaktır" diye konuştu. Tüzel ayrıca görüşmelerin gazeteye yansımasının son derece normal olduğunu, bu sürecin şeffaf olarak yürümesi gerektiğini savundu.

KİMSE BEN SIZDIRDIM DEMEZ

"Bu konuda açıklama yapacak olan milletvekilleri, yani ne Altan Bey, ne de bir başkası ben sızdırdım demez. BDP de eş başkanları da bizden böyle bir açıklama gitmedi diye söylediler. Ama bu görüşmeler kamuoyuna açıklanıyor, süreç sabote ediliyor diye bir gürültü çıkartılması da bana göre hiç doğru değil. Türkiye kamuoyu ne konuşulduğunu, ne istendiğini bilsin, ne talep edildiğini bunun hiçbir sakıncası yok. Bunun üzerinden, sürecin zora sokulduğunu düşünmek anlamsız."

ÖCALAN DA GÖRÜŞ SAHİBİ

"Ortaya çıkan ve gazetelere yansıyan kısım çok da önemli değil. Orada bir çaba olduğunu görmek, bir müzakere yapıldığını anlamak lazım. Söylenenlere takılmak yerine yapılmak istenene bakmak lazım. AKP'ye ve Başbakana ve Türkiye siyasetine dönük görüşler var, bunun olması çok normal. Herkes kadar Öcalan da görüş sahibi, görüşme tutanaklarında görüşlerini dile getirmiş, bunun üzerine bina inşa etmek yerine, Türkiye'de barışı sağlayacak, çatışmaya son verecek, demokratik bir Anayasa, Kürtlerin istediği eşit haklar üzerinde durmak gerekiyor. Yoksa bir takım siyasi tahliller, gözlemler, kişilere dair değerlendirmeler ve bunlar üzerinden gürültü çıkartmanın faydası yok."

SÖYLEDİKLERİNİN HEPSİ TARTIŞMA KONUSU

"Ben Altan Bey'le görüşmedim, ona böyle birşey sormadım ve sormam. Bizim Pazartesi günü bir toplantımız olacak, muhtemelen o gün bu konular da kendisi de bir açıklama yapacaktır. Ve Altan Bey zaten katıldığı televizyon programlarında bunları anlattı."

"Öcalan'ın tutanaklarda tehdit içeren bir açıklaması yok. Abdullah Öcalan Tayyip Bey'in Başkanlığını destekleriz diyor. Söylediklerinin hepsi bir tartışma konusu. Bunu, Türkiye kamuoyu, BDP, muhalefet partileri tartışacak. Aslında bunları muhalefet partilerinin tartışması gerekiyor. Muharrem İnce'nin ve Bahçelinin çıkışı doğru değil. Onlar bu meseleye Türkiye'nin ihtiyaçları yönüyle bakmaları lazımken, problem çıkarıyorlar. Oradaki görüşler Türkiye için zararlı, bunun da ifşa edilmiş olması süreci sabote edecek gibi bir algı yaratılıyor. Süreci asıl sabote edecek olan şey bu görüşmelerin gizli kapaklı şekilde yapılmasıdır. Bu görüşme devletin bilgisi dahilinde yapılan bir görüşmedir. Şeffaf olmasının sakıncası olamaz. Devletin bu süreci olabildiğince kamuoyu ile tartışması, muhalefetle paylaşması ve onları kazanmaya çalışması gerekir."