BIST 10.161
DOLAR 32,20
EURO 35,08
ALTIN 2.468,78
HABER /  GÜNCEL

Türbanı rektör çözsün

Türbana ılımlı bakan Özcan YÖK başkanı oldu. Rektör inisiyatifi konuşulmaya başlandı.

Abone ol

Üniversitelerde serbest bırakılması halinde Türkiye’nin gündeminden türban sorunun düşeceğini savunan yeni YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’a, Meclis Milli Eğitim Komisyonu Başkanı ve YÖK eski Başkanı AKP’li Mehmet Sağlam’dan da destek geldi.

REKTÖR İNİSİYATİFİ SORUNU ÇÖZER Mİ?

TBMM kulisinde bir grup gazeteci ile sohbet eden Sağlam, yüksek öğrenime devam etme hakkını elde etmiş bir gencin kılık kıyafeti nedeniyle bu haktan mahrum bırakılmasının yanlış olduğunu söyledi. Türban sorununun üniversitelerdeki yasak uygulamalarıyla birlikte Türkiye’nin ana gündem maddeleri arasına oturduğunu belirten Sağlam, “Ben meseleye bir siyasetçi gibi değil eğitimci olarak bakıyorum. Bana göre yüksek öğretimde eğitim hakkı hiçbir şekilde engellenmemeli. Bunun için Anayasa değiştirmeye, yasa çıkarmaya da gerek yok. Rektörlerin inisiyatifiyle bu iş çözülür” dedi.

19 Mayıs Üniversitesi rektörlüğü yaptığı dönemde bu serbestiyi fiilen öğrencilerine sağladığını belirten Sağlam, şu görüşleri dile getirdi:

“Rektör olarak bu serbestiyi sağladım. Hiçbir sorun da çıkmadı. Zaten türban öğrenciler arasında çatışma konusu değil. Türbanlı öğrenci ile başı açık öğrenci arasında sorun yok. Bana öğrencilerden bu yönde hiçbir şikayet gelmedi. Sorunu bazı akedemisyenler yaratıyor. Şikayet başı açık ya da kapalı öğrencilerden değil, akademisyenlerden geliyor.” “Başörtüsüne izin veren rektörler hakkında soruşturma açıldığı için sorun bu noktaya geldi” görüşünü dile getiren Sağlam, “Rektörler yasak uygulamazsa, sorun da çözülür” diye konuştu.

ÇATIŞMA ÇIKAR

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, rektör inisiyatifi konusunda şunları söyledi: “Bu kadar şey olduktan sonra, Anayasa Mahkemesi kararı uygulandıktan sonra, AİHM kararı ortaya çıktıktan sonra ve genel olarak kabul gördükten sonra, rektörlerin ’hayır ben bunu tanımıyorum’ demesi açıkçası sorunlu. Hukuki açıdan sorunlu. Ayrıca Bazı rektörler uygular, bazıları uygulamazsa çatışma çıkar.”

REKTÖRLER NE DEDİ?

SUÇ İŞLEMİŞ SAYILIR

Prof.Dr. Duygun Yarsuvat (Galatasaray Üniversitesi Rektörü): Mehmet Sağlam’ın, YÖK Başkanı olarak görev yaptığı dönemlerde İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve AİHM’nin türbanla ilgili kararları yoktu. Şimdi bu kararlar ortadayken bunu yerine getirmeyen rektör görevini kötüye kullanmış olur ve bir devlet memuru olarak sorumluluk alır. Bu da bir suçtur.

REKTÖR YASA İHLAL EDEMEZ

Prof. Dr. Fevzi Sürmeli (Anadolu Üniversitesi Rektörü): Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bir karar vardır ve Rektörlükler despotizmin merkezi değil, bu kararların yasalar çerçevesinde işletildiği ön önemli kurumların başında gelmektedir. Bir rektörün, yasayı değiştirmesi mümkün olamayacağı gibi yasayı ihlâl etmesi de mümkün olamaz.

YASALAR UYGULANIR

Prof. Dr. Mesut Parlak (İstanbul Ünv. Rektörü): Türkiye Cumhuriyeti demokratik hukuk devletidir. Hukuk devletinde bir yönetici yasaları ve yargı kararlarını uygulamakla yükümlüdür.