BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Tüpgeçit balıkları ürküttü mü?

İstanbul Boğazı'nın altından geçecek demiryolu tünel inşaatı balıkları kaçırdı mı?

Abone ol

İstanbul Boğazı'nın altından geçecek demiryolu tünel bağlantısı Marmaray Projesi kapsamında yürütülen inşaatın, balıkların ilkbahar ve sonbahar döneminde Karadeniz ve Marmara Denizi arasındaki göçüne engel olduğu, bu nedenle balık popülasyonunda düşüş yaşandığı iddia edildi.


Deniz avcılığında önemli merkezlerin arasında yer alan Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde kurulu bir balıkçılık firmasının ortaklarından Metin Yalçınkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz ve Marmara'da bu yıl lüfer ve çinekop avının beklenen düzeyin altında kaldığını, mevsimi olmasına rağmen hamside de aynı sorunun yaşandığını söyledi.


Yalçınkaya, bunun ağır kış koşulları ve deniz suyunun aşırı soğuması nedeniyle balığın derine kaçmasından kaynaklanabileceğini ifade ederek, ancak balık avındaki azalmada farklı etkenlerin de rol oynamış olabileceğine dikkati çekti.     


Marmaray inşaatının, deniz altında yarattığı gürültünün balıkları ürkütmüş olabileceğini, balıkçı teknelerinin kaptanlarının daha çok bu yönde görüş bildirdiğini anlatan Yalçınkaya, şunları kaydetti:  
   
''Balıkçı arkadaşlarımız, balıkların Marmaray Projesi'nin denizin altındaki çalışmasından kaynaklanan gürültüden dolayı Marmara'ya giremediğini düşünüyor. İlkbaharda balıklar, Akdeniz ve Ege'den Karadeniz'e çıkıyor. Karadeniz'de havyar bırakıyor, yavrulama ve büyüme dönemini Karadeniz'de tamamlıyorlar. Eylül ayından itibaren de aynı şekilde geri dönüyorlar.
   
Şu anda Marmara ve Karadeniz'de çıkan balık, beklentilerin altında. Palamut açısından Karadeniz iyi bir sezon geçirdi, çoktu, ama aynı balık Marmara'da çıkmadı. Palamuttan sonra hamsi çıkması lazım.  Ama, Marmara'da da Karadeniz'de de hamsi mevsiminde hamsi yok. 2-3 ay sonra nisan ve mayıs aylarında, balıkların yine Karadeniz'e çıkması lazım, ama çıkamayacak.''


Yalçınkaya, balık popülasyonunu engellememek için mayıs-eylül döneminde Karadeniz'de gırgır yasağı uygulandığına dikkati çekerek, Marmaray Projesi çalışmalarına da balıkların boğazlardan geçiş dönemi olan ilkbahar ve sonbaharda ara verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.