BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Tunus'tan Mali müdahalesine kınama

Tunus, Mali'ye yönelik dış müdahaleyi kınadığını duyurdu.

Abone ol
Tunus Dışişleri Bakanı Refik Abdusselam, ülkesinin Mali'ye dış müdahaleyi kınadığını bildirdi.
 
Kartaca'da basına açıklamada bulunan Abdusselam, ülkesinin Mali'ye dış müdahaleyi reddettiğini belirterek, ''Mali meselesine Afrika'nın kendi içinde çözüm aranmasının gerekliliğini'' vurguladı. 
 
Abdusselam, ''Şiddet eğilimli grupların bölgeye hakim olması, gerginliği artırdı. Biz her halükarda yabancı müdahalelerin çözüm getirmeyeceğine inanıyor, dış müdahaleleri reddediyoruz'' diye konuştu. 
 
Mali'de geçen yıl Ocak ayında ülkenin kuzeyinde başlayan isyan, mart ayındaki askeri darbenin neden olduğu otorite boşluğuyla büyümüş, ülkenin yarıdan fazlası isyancıların kontrolüne girmişti. 
 
BM Güvenlik Konseyi, Fransa'nın da yoğun çabaları sonucu Afrika ülkelerinin ortak askeri gücünün kuzeydeki gruplara müdahale etmesi için yetki vermişti. 
 
Ancak eylül ayında yapılması beklenen müdahaleden önce Mali Hükümeti'nin çağrısı üzerine Fransa, 12 Ocak'ta hava saldırılarına başladı. Fransa'ya ABD ve İngiltere başta olmak üzere birçok Batı ülkesi de lojistik, haberleşme ve ulaştırma gibi konularda destek veriyor. Mali'nin kuzeyinde hakimiyet kuran en büyük 3 silahlı grup Ensaruddin, Tevhid ve Cihad Hareketi ile Mağrib El Kaidesi, ülkede dini inançlara dayalı bir yönetim kurulmasını istiyor.
 
Öte yandan, Nijerya'nın, 24 saat içinde Mali'ye 200 askerden oluşan birlik göndereceği açıklandı.