BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

O PKK'lılara 7'şer kere müebbet istemi!

6 asker ve 1 korucuyu şehit eden PKK'lılara 7'şer kez ömür boyu hapis istemi!

Abone ol

Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde 2,5 yıl önce kışlaya roketatar ve uzun namlulu silahlarla saldırıp 6 askeri şehit eden, 8 askeri de yaralayan, bu olaydan 2 yıl önce de bir korucuyu şehit eden 9 PKK'lı hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Mersin'de 2011 Kasım ayında nefes kesen operasyonla yakalanan grubun sorumlusu olduğu ileri sürülen Kenan Yıldızbakan hakkında 7 kez ağırlaştırılmış ömürboyu ve 200 yıl, roketatarı kullandığı ileri sürülen Cengiz Nergiz hakkında ise 7 kez ağırlaştırılmış ömürboyu ile 320 yıl hapis cezası istendi. Diğer 7 sanık hakkında ise 23 yıl ile ağırlaştırılmış ömürboyu arasında değişen hapis cezaları istendi. 128 sayfalık iddianamede, saldırıda İsrail'in rolü olduğu iddialarına da değinildi.

ÇOK SAYIDA GASP YAPMIŞLAR

Adana 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, 43 mağdur ve müşteki bulunuyor. PKK'lıların yaptıkları eylemlerin anlatıldığı iddianamede, sanıkların ifadelerinin yanı sıra telefon görüşmelerine de yer verildi.

Sanıkların 30 Mayıs 2010'da 6 askerin şehit düştüğü İskenderun Şehit Er Remzi İlboğa Kışlası'na yönelik saldırısının yanı sıra, 2009'da Dörtyol İlçesi'nde pusuya düşürerek 2 askerin şehit edilmesi, 2010'da yine Dörtyol'da 4 polisin şehit edilmesi olaylarına da karıştıkları, çok sayıda yol kesme, baskınla para ve yiyecek gasp etme suçlarını işledikleri öne sürüldü.

İSRAİL'E EN YAKIN DENİZ KIŞLASI

11 klasörden oluşan iddianamede, saldırının Mavi Marmara gemisine İsrail baskınından 3 saat önce gerçekleşmesi nedeniyle olay sonrasında İsrail'in rolü olduğu iddialarına da değinildi. Bununla ilgili "Konunun uzmanlarınca ve İsrail devletine en yakın deniz kışlamıza düzenlenen bu terör eyleminin, dönemsel olarak iki ülke arasında yaşanan ağır krizden bağışık değerlendirilmeyeceği yönünde çeşitli görüşler bildirilmiştir" denildi.

İddialar üzerine, Mavi Marmara davasının iddianamesi ile belge ve bilgilerin istendiği, ancak İskenderun'daki deniz kışlasına yönelik terör saldırısına ilişkin herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanmadığı bildirildi.

'İSRAİL SÖYLENTİSİ RAHATSIZLIK UYANDIRDI'

Saldırı esnasında Kuzey Irak'ta olduğunu ileri süren sanıklardan Barış Kızılçay şunları söyledi:

"Bu eylemin basında İsrail tarafından yaptırıldığı yönünde yayınlanması, örgüt mensupları arasında rahatsızlık uyandırdı. Somut olarak var olan eylemin 'İsrail istihbaratının işidir' diyemem fakat ister sohbetlerde, isterse Kenan Yıldızbakan'ın İsrail'deki yaşantısı, ayrıca İsrailli bir kadınla İsrail'de kalması belli bir noktada İsrail halkını destekleyen yönde sohbetleri göze çarpmaktaydı. Var olan İskenderun grubu ve Mavi Marmara aynı esnada bire bir 'İsrail istihbaratı neticesinde olmuştur' demek yerine, benim söyleyeceğim büyük bir tesadüftür. Ancak Yıldızbakan'ın İsrail'e karşı bir sempatisi vardı."

7 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ ÖMÜR BOYU HAPİS

İddianamede sanıklar hakkında 'PKK/KCK terör örgütü üyesi olmak, patlayıcı madde bulundurmak, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, gasp, tehdit, sahtecilik' suçlarından cezalandırılmalarını istendi. Saldırının sorumlusu Kenan Yıldızbakan'ın 7 kez ağırlaştırılmış ömürboyu ve 200 yıl, Cengiz Nergiz'in 7 kez ağırlaştırılmış ömürboyu ve 320 yıl, diğer sanıklar Barış Kızılçay, Bayram Daimi, Musa Ataman kardeşi Mehmet Ataman, Mehmet Şah Çetinkaya, Hamdusena Sayan ve tutuksuz Mahmut Nergiz'in ise 23 yıl ile bir kez ağırlaştırılmış ömürboyu hapse kadar cezalandırılmaları istendi.

Saldırıda yer aldığı öne sürülen Rezzan Balta ise, 30 Eylül 2011'de Antalya'nın Kemer İlçesi'ndeki Göynük Jandarma Karakol Komutanlığı'na düzenlediği bombalı eylemde ölmüştü.

Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.