BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.436,46
HABER /  DÜNYA

Tunus'taki gösteriler Ürdün'e sıçradı

Tunus'taki Yasemin devrimi Arpa ülkelerine yayılıyor. Benzer gösteriler Ürdün'e sıçradı.

Abone ol

Tunus ve Cezayir'de hayat pahalılığına karşı patlak veren gösteriler Ürdün'e de sıçradı. Başkent Amman'ın yanı sıra kuzeydeki İrbid ve güneydeki Diban kentlerinde binlerce kişi artan pahalılık ve işsizliği protesto etti. 

Binlerce Ürdünlü, yüksek enflasyon, işsizlik ve yoksulluğa isyan etti, başkent Amman sokaklarına döküldü. Halk, Samir Rifai hükümetinin istifa etmesini istiyor.

Yoksulluk ve enflasyona karşı yapılan eyleme katılan sol partiler ve sendika üyeleri, ulusal bayraklarını taşıdı ve hükümet karşıtı sloganlar attı. Ülkedeki 14 sendika ve sol örgütler, Pazar günü hükümetin istifa etmesi için Parlamento önünde oturma eylemi yapacaklarını açıkladı.

"Ürdün sadece zenginlerin ülkesi değil. Ekmeğimizden elinizi çekin. Açlık ve öfkemizden korkun" pankartı taşıyan halk, "Rifai hükümeti istifa" , "Birleşin, çünkü hükümet sizi yemek istiyor" ve "Yakıt fiyatını yükseltin, cebinizi doldurun" sloganlarını attı.

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da hayat pahalılığına karşı yapılan protesto gösterileri Ürdün'e de sıçradı.

Görgü tanıkları, hükümetin akaryakıt ve gıda fiyatlarını sınırlamak için önlemler aldığını açıklamasına rağmen, ülkenin güneyindeki Karak kentinde yaklaşık 400 kişinin hayat pahalılığını protesto ettiğini, gösteride Başbakan Samir El Rifai aleyhinde sloganlar atıldığını söyledi.

Karak Belediyesinin eski yetkililerinden Tevfik El Batuş, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Hükümetin politikalarını protesto ediyoruz. Yüksek fiyatlar ve tekrar tekrar koyulan vergiler, Ürdün halkını isyan ettirdi" dedi.

Protesto gösterisinin organizatörlerinden Derham Halassa da hükümetin önlemlerinin, göz boyama olduğunu ifade ederek, "Araplar bağlamında hepimiz aynıyız. Hepimiz, baskıcı yönetimler altında yaşıyoruz" diye konuştu.

Benzer gösterilerin başkent Amman, kuzeydeki İrbid ve Amman'ın güneyindeki Diban kentlerinde de düzenlendiği belirtildi.