BIST 10.677
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.443,64
HABER /  DÜNYA

Tunus dünyada domino etkisi yaptı!

Tunus'taki halk ayaklanmasının fitilini ateşleyen 26 yaşındaki işsiz bilgisayar mühendisinin kendisini yakma hadisesi, domino etkisi yaptı.

Abone ol

İşsizlik ve yolsuzluğa karşı başlayan ayaklanma üzerine devlet başkanı Zeynel Abidin bin Ali'nin 23 yıllık iktidarını bırakarak terk ettiği Tunus'ta, milli birlik hükümeti kuruldu. Tunus'taki halk ayaklanmasının fitilini ateşleyen 26 yaşındaki işsiz bilgisayar mühendisinin kendisini yakma hadisesi, benzer yönetimler altındaki halklara örnek teşkil etti. Bazı ülkelerde olaydan esinlenen insanlar parlamento önünde kendini ateşe verdi.

Başbakan Muhammed Gannuşi birçok bakanlıkta değişiklik olmadığını fakat muhalefet lideri Necib Çebi'nin kabinede yer alacağını açıkladı. Ülkede iç karışıklığa rağmen, ordunun yönetimi ele geçirmeye yönelik bir girişiminin olmaması da dikkat çekti.

Edinilen bilgilere göre ordu, kaosu önlemek için birçok şehirde güvenlik kontrolünü ele aldı. Ancak siyasi sürece müdahil olmadı.Tunus'taki yeni milli birlik hükümeti, 8'i devrik lider Bin Ali'nin kabinesinden bakanlar olmak üzere 24 bakanı kapsıyor.

Muhalif lider Çebi'nin bölgesel gelişim bakanı olurken, diğer muhalif isimlerden Ahmed İbrahim ve Mustafa bin Cafer de kabinede yer aldı. Sürgünde bulunan muhalif siyasilerden Musif Marzuki ise yeni hükümeti "aldatmaca" olarak nitelendirirken, devlet başkanlığı seçimlerine katılacağını açıkladı. El Arabiya televizyonuna konuşan Başbakan Gannuşi anayasaya göre seçimlerin 45-60 gün içinde yapılması gerektiğini ancak bu sürenin demokratik seçimlerin düzenlenmesinde gerekli reformlar için yeterli olmadığını belirtti.

Başbakan Gannuşi, 6 aylık sürede yasalarda reform yapılabileceğini ve partilerin seçimlere hazırlanabileceğini söyledi. Gannuşi ayrıca siyasi suçlar nedeniyle hapishanede bulunan tutukluların salınacağını da duyurdu.Halen başkent ve diğer kentlerde askerlerin, tanklarla devriye gezerek güvenliği sağlamaya çalıştığı Tunus'ta, ordunun siyasi reform sürecine müdahale eder görünmediği, ancak devrik devlet başkanına bağlı bazı emniyet ve gizli servis unsurlarının hareketlerinin daha çok tehdit oluşturabileceği yorumunda bulunuluyor. Kargaşa sırasında yağmalamaların da olduğu ülkede, günler süren şiddet ortamı yüzünden tüketim maddesi ve akaryakıt sıkıntısı yaşanıyor.

Tunus domino etkisi yaptı

Yurtdışına kaçmak zorunda kalan devrik Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali'nin eşi Leyla Tarabelsi'nin 1,5 ton altını ülke dışına kaçırdığı ileri sürüldü. El Cezire televizyonunun internet sitesinde yer alan haberde, Tunus Merkez Bankası müdürünün, Tarabelsi'nin Tunus Merkez Bankası'ndan çok miktarda külçe altın istemesi üzerine önce buna itiraz ettiği, ancak daha sonra Bin Ali'den gelen telefon üzerine buna izin verdiği belirtildi. Altınların 60 milyon dolar değerinde olduğu belirtildi.

Tunus'taki halk ayaklanmasının fitilini ateşleyen 26 yaşındaki işsiz bilgisayar mühendisinin kendisini yakma hadisesi, benzer yönetimler altındaki halklara örnek teşkil etti. Cezayir'de son 5 günde 4 kişinin Tunus'taki olaylardan esinlenerek kendini yaktığı bildirildi. Mısır'da da bir genç, dün parlamento binası önünde kendisini ateşe verdi. Batı Afrika ülkesi Moritanya'da da bir kişi kendini yaktı.