BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Tunceli'de polisin ezberini bozan seminer

Tunceli Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz, emrindeki 500 polis için 'Alevilik' semineri düzenledi.

Abone ol

Emniyet Müdürü Yılmaz, Tunceli'de görev yapan polislerin Alevi vatandaşlarla daha iyi diyalog kurabilmesi ve iyi hizmet adına harekete geçti. Ön yargıları yıkmak ve Alevilerin anlayabilmek için seminer düzenlendi.

Tunceli Emniyet Müdürü Yılmaz, "Aleviliği tanımadan hizmet veremezsiniz. Muhafazakar polis ağırlıkta. Yanlışlar önyargıdan. Ben de öyleydim, önyargılarımı Alevi bakkalımız Hıdır Amca yıktı" diye konuştu.

Tunceli Emniyet Müdürlüğü'nün 500 polis ve aileleri için düzenlediği 'Alevi Kültür ve İnanç Semineri'nin mimarı Tunceli Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz Aakşam gazetesinden Ali Ekber Ertürk'e konuştu:

LANET OLSUN DEYİP GÖNDERDİLER

Terör nedeniyle Tunceli'de polis sık sık yol uygulaması yapıyor. Araçlar durduruluyor, kuyruk oluşuyor. Arkadaşlara dedim ki 'Herkesi bekletmeyin. Aile varsa, şüphe yoksa geçirin'. Dediğimiz gibi yapmaya başlamışlar. Ama bekletmediği arabayı adeta 'lanet olsun, çek git' dercesine gönderiyor. 'Eyvah' dedim. Keşke bu talimatı vermeseydim, eskisinden de acı'. Acaba bir memur bunu niye yapar? Memleketinde yapabilir mi?' diye sordum kendime. Anladım ki önyargıdan kaynaklanıyor.

ALEVİ ÖĞRETİSİNDE İYİLİK VARDIR

Bizim teşkilat ağırlıklı olarak Sünni ve muhafazakar insanlardan oluşuyor. Önemli bölümünün Alevilikle ilgili önyargıları da var. Terörün arkasındaki güç olarak gören bir bakış açısı da oluşmuş. Oysa Alevi öğretisi dürüstlük, doğruluk, iyilik üzerine kurulu. Polisin önyargılarının kırılması gerektiğini düşündük.

TEYZEME 'BAKKAL ALEVİ' DEDİM

Öğrenciliğimde benim de önyargılarım vardı. Polis Koleji'nde bazı arkadaşlarım,  'onlardan uzak dur' demişti. Alevi bazı arkadaşlarla ilişkimi bile kesmiştim. Ön yargılarımın yıkılmasında bakkal Hıdır Amca çok etkili oldu. İstanbul'da teyzemde kalırken bakkala gitmiştim. Önümdeki kişi bakkala 'Hıdır Amca' dedi. 'Tamam' dedim 'Bakkal Alevi'. Hemen 'dine düşkün, pür tesettür teyzeme yetiştirmeliyim' diye hızla çıktım merdivenleri. Kapıyı açar açmaz 'Sizin bakkal Alevi' dedim. Bekledim ki teyzem 'Eyvah' desin. Ama öyle demedi. 'Ne bileyim be yavrum. O, Hıdır Amcamız. 20 yıldır ne kötülük gördük ne de bu sokakta ona kötü diyecek biri ile karşılaştım' dedi. Şaşırmıştım. Zamanla Hıdır Amca'yı daha yakından tanıdım. Dürüst esnaf ve iyi komşumuz olan Hıdır Amca önyargılarımdan arınmamda son derece etkili oldu. O olaydan sonra Alevi arkadaşlarıma yakınlaşarak ne kadar da samimi olmuştum. Ayrılıktan beslenen kitlelerden ben ayrılmıştım. Bunları personelime de anlattım.