BIST 10.046
DOLAR 32,44
EURO 34,62
ALTIN 2.383,40
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Tunç çağından kadınlar!

'Tunç Çağının Gizemli Kadınları' adlı heykel sergisi, Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde açıldı.

Abone ol

'Tunç Çağının Gizemli Kadınları' adlı heykel sergisi, Yapı Kredi Kültür Merkezi'ne 30 marta kadar konuk oluyor. Heykel sergisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün işbirliği ile gerçekleşiyor.
 
Sergi, Ankara Anadolu Medeniyetleri, Antalya, Adıyaman, Burdur, Afyonkarahisar, Kütahya, Kayseri, Eskişehir, Edirne müzelerinden seçilen 100'e yakın nadir eserle oluşturuldu.
 
Serginin danışmanlığı Kocaeli Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Şengül Aydıngün, tasarımı Sadık Karamustafa tarafından yapıldı.
 
Milattan önce 3 binli yıllarda tuncun kullanıma girmesiyle değişen sosyal yaşamla birlikte Anadolu kentsel topluluklarının Ana Tanrıça'ya ve sunduğu berekete taptıklarını düşündüren küçük heykelcikler, 30 marta kadar sergilenecek.
 
Tunç çağında Ana Tanrıça 'idol' biçiminde betimlenirken ilk kez onun inanç sistemi içinde dua eden 'Kutsal Rahibe' ya da 'Koruyucu Tanrıça' sınıfına ait kadınlar 'figürin' tarzında betimlenerek dini törenlerindeki yerini almaya başlamıştı.
 
Kuruluş tarihi 1992

1977 yılına kadar Yapı Kredi'nin tüm kültür ve sanat etkinliklerini yönlendiren kültür ve sanat adamlarından Vedat Nedim Tör'ün adını taşıyan müze, 1992'de kuruldu.
 
Uluslararası standartlarda yapılandırılan müze, Yapı Kredi'nin bünyesindeki sikke, madalya, işleme, kumaş, yazma, tombak, tespih, Karagöz oyunu koleksiyonlarına sahip.
 
Bu koleksiyonları özel donanımlı depolarında koruyup dönemsel olarak Türkiye'de ve dünyada sergileyen müzenin 55 bin parçadan oluşan sikke koleksiyonu, dünyanın üçüncü büyük koleksiyonu.
 
Müze koleksiyonları arasında Mustafa Kemal Atatürk'e ait evrak ve eşyaların bulunduğu bölüm ise manevi değeriyle ayrı bir öneme sahip.
 
 Her yıl üç farklı sergiyle kapılarını topluma açan müze, Hitit, Troya, Bizans, Selçuklu, Osmanlı, Urartu gibi önemli arkeoloji sergilerini gerçekleştirdi.
 
Vedat Nedim Tör Müzesi, Beyoğlu Yapı Kredi Kültür Merkezi'nin ikinci katında yer alıyor. 

Açık olduğu saatler:
Haftaiçi: 10.00-19.00
Cumartesi: 10.00-18.00 / Pazar: 13.00-18.00
 
Adres: Yapı Kredi Kültür Merkezi,
İstiklal Caddesi, No: 285, Kat: 1
34433 Beyoğlu, İstanbul
Telefon: 0212 252 47 00