BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,64
ALTIN 2.383,06
HABER /  GÜNCEL

Tüketicilere örnek aile seçildiniz uyarısı

Tüketiciyi Destekleme Derneği, tüketicileri yeni kandırma yöntemlerine karşı uyardı.

Abone ol

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkan Yardımcısı Hülya Kelleci, "Tüketiciler, 'hediye kazandınız, örnek aile seçildiniz' gibi tuzaklara itibar etmemeli" dedi.

Kelleci, derneğin Eskişehir'deki genel merkez bürosunda düzenlediği basın toplantısında, kapıdan, uzaktan satışlarla ilgili şikayetlerin artarak devam ettiğini belirtti. Tüm uyarılara rağmen bu tür satışlardaki mağduriyetlerin devam ettiğini ifade eden Kelleci, şunları kaydetti:

"Aymazlar, kapıdan satış bahanesiyle özellikle kenar mahallelerdeki yaşlı, kimsesiz, yalnız yaşayan tüketicileri dolandırıyorlar. Yaptıkları sözde satışlar, ne ahlaka uyuyor ne de yasal çerçeve içinde, 'Biz parayı, senedi alalım, hakkını arayabilirse iade ederiz. Hakkını arayamazsa fahiş fiyatla yaptığımız satış, yanımıza kar kalır' düşüncesindeler. Tüketicilerin cayma hakkını kullanmasını engellemek için de eski tarih atıyorlar. Ne adres bırakıyorlar ne de telefon numarası. Senetleri imzalattırıp sırra kadem basıyorlar. Tüketiciler, 'hediye kazandınız, örnek aile seçildiniz' gibi tuzaklara itibar etmemeli."

Kelleci, kapıdan satış yöntemiyle yapılan alışverişlerde, satıcının, mevzuat gereği alışveriş esnasında para, senet, çek gibi ödeme yerine geçecek hiçbir belge alamayacağını vurguladı. Tüketicinin, bu tür alışverişlerde 7 gün içinde hiçbir mazeret ileri sürmeden sözleşmeden cayma hakkı olduğunu bildiren Kelleci, şöyle devam etti:

"Uzaktan satışlarda tüketici, ödeme yapar ya da çek, senet verir ancak hiçbir mazeret göstermeden de sözleşmeden 7 gün içinde cayabilir. Cayma haklarının kullanımı, tüketiciye hiçbir maddi yükümlülük getirmez. Satıcı, bıraktığı ya da gönderdiği ürünü 20 gün içinde geri almak zorundadır. Tüketiciler, mecbur kalmadıkça kapıdan, uzaktan satış yöntemiyle alışveriş yapmamalıdır. Mağduriyetleri durumunda 2013 yılı için bin 191,50 lira tutarındaki alışverişlere kadar haklarını ilçe tüketici sorunları hakem heyetlerinde ücret ödemeden arayabilirler."