BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.469,33
HABER /  GÜNCEL

TSK'dan 'kobay asker' açıklaması!

GATA'da yaşanan 'kobay asker' skandalına Türk Silahlı Kuvvetleri'nden açıklama geldi.

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı, GATA'da, kobay olarak kullanılıp, sağ tarafını kullanamaz hale geldiğini öne süren ve hastanede bulunduğu süre içerisinde deneyler sırasında ölen 6 askerin gizlice dışarı çıkarıldığını iddia eden Şanlıurfalı er Fevzi Alabay'ı yalanladı.

Genelkurmay internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, iddiaların doğru olmadığı belirtilirken, "Hastanın iddia ettiğinin aksine kendisine beyin veya kafası ile ilgili herhangi bir elektrik-elektromanyetik uygulama ve deneysel ilaç tedavisi yapılmamıştır. Ayrıca hastanın görüntüleri asla kayda alınmamıştır" denildi.

Şanlıurfalı asker Fevzi Alabay, 1 aylık hava değişimi için geldiği memleketinde ailesiyle birlikte çeşitli iddialarda bulunarak, ellerinde oluşan şişlik nedeniyle yatırıldığı GATA'da, okur yazar olmadığı için önüne konulan evrakları imzaladığını ve ardından kobay olarak kullanılmaya başlandığını ileri sürdü. Alabay, GATA'da bulunduğu süre içerisinde kendisine değişik ilaç ve iğneler verilip, elektro şok uygulamasına tabi tutulduğunu iddia ederek, "Bu deneyler sırasında bir defasında beni 4 gün boyunca bir odaya kilitlediler ve durmadan iğne yaptılar. O sırada geçmişe ait hiçbir şeyi hatırlamıyor ve yürüyemiyordum. Benim gibi kobay olarak kullanılan başka askerler de vardı. Hatta o deneyler sırasında ölen 6 askerin de gece gizlice hastaneden çıkarıldığı söyleniyordu. Eğer ailem beni bulmasa, belki benim sonum da ölen 6 asker gibi olacaktı" dedi. 5 aylık asker olan Alabay'ın babası Sinan Alabay'da, gittiği GATA'da oğlunun izine ulaşamadığını söyleyerek suçlamalarda bulundu.

Şanlıurfalı asker ve babasının iddialarının medyada yer almasının ardından Genelkurmay Başkanlığı bugün belirtilen açıklamada, suçlamaların doğru olmadığı ifade edildi.

"DENEYSEL TEDAVİ YAPILMADI"

Açıklamada, Fevzi Alabay'ın 11 Şubat'ta GATA Haydarpaşa Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) servisine, her iki el bilek ile parmaklarında ağrı ve şişlik şikayeti ile başvurduğu ve aynı gün yapılan muayenesi neticesinde yatışı yapıldığı vurgulandı. Alabay'ın yapılan muayenesinde her iki elinde kompleks bölgesel ağrı sendromu tanısı konularak ilaç tedavisi ve fizik tedavi uygulamalarına başlandığı vurgulanan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Tedavisi esnasında kullanımı bilimsel olarak kabul görmüş ve rutin uygulamada tüm FTR kliniklerince yıllardır yaygın olarak kullanılan tedavi ve ağrıyı giderme amaçlı hastanın her iki eline de elektroterapi uygulanmıştır. Tedavi sürecinde gerek sözlü gerekse yazılı olarak sürekli bilgilendirilen ve her aşamada onayı alınan hastanın bu tedavi sürecinde rızası dışında herhangi bir tedaviye veya deneye zorlanması ve tedavi esnasında baygınlık geçirmesi söz konusu değildir. Ayrıca uygulanan rutin tedaviye ilişkin dirençli bir klinik seyri görülen hastaya yardımcı olabilmek maksadıyla durumu ile ilgili Kalp Damar Cerrahisi, Göğüs Cerrahisi, Ortopedi, Nöroloji, Psikiyatri kliniklerinden konsültasyon alınarak tıbbi durumu bu kliniklerin katıldığı bilimsel konseyde tartışılmıştır. Yine bu süreçte hastanın yattığı Er-Erbaş koğuşunda yatan diğer askerler tarafından hastanın doktor ve hemşireler olmadığı zamanlar ellerini normal kullandığının beyan edilmesi üzerine kendisinin fark etmediği zamanlarda yapılan gözlemler neticesinde ellerini rahatlıkla kullanabildiği görülmüştür. Bu durum üzerine tekrar alınan psikiyatri konsültasyonu sonucu hastanın Disosiyatif (konversiyon) bozukluk tanısı ile Psikiyatri kliniğine nakli yapılmıştır. Hastanın iddia ettiğinin aksine kendisine beyin veya kafası ile ilgili herhangi bir elektrik -elektromanyetik uygulama ve deneysel ilaç tedavisi yapılmamıştır. FTR kliniğinde kapalı oda bulunmamaktadır. Ayrıca hastanın görüntüleri asla kayda alınmamıştır. Yine bu klinikte herhangi bir deneysel tedavi yapılması ve buna bağlı olarak 6 askerin hayatını kaybetmesi, bu askerlerin cenazelerinin gece gizlice nakledilmesi iddiaları ise gerçek dışıdır."

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, Alabay'ın Psikiyatri kliniğinde yatarken FTR kliniğine gelerek tüm doktor ve hemşirelere ellerinin düzeldiğini ifade ederek kendisine yapılan yardım ve tedavi için teşekkür ettiği de belirtildi. Açıklamada, askerin tedaviye cevap vermesi ve şikayetlerindeki kısmi azalmanın ardından 15 Nisan'da bir ay hava değişim kararı ile taburcu edildiği vurgulandı. Açıklamada, baba Sinan Alabay'ın iddialarının da doğru olmadığı belirtilerek, "Hasta FTR kliniğinde yatarken, kendisini ziyarete gelen babasına ilgili öğretim üyesi tarafından yarım saati aşan bir sürede bilgi verilmiştir. Yine aynı görüşmede İstanbul'da kalacak yeri olmadığını beyan eden hastanın babası hastanede kalmak istemiş, günlük aktivitelerini bağımsız olarak sürdürebilen hastanın refakatçiye ihtiyaç duymaması nedeni ile hasta babasına bu isteğinin karşılanamayacağı nazikçe ifade edilmiştir" denildi.

Jandarma Genel Komutanlığı ise, Batman'da Jandarma Er Sevak Şahin Balıkçı'nın kaza sonucu vefat ettiğini belirterek, erin ailesinin olayın yaşandığı karakolda misafir edilmesi ve vefat eden erin komutanları ve arkadaşları ile baş başa görüştürülmesinin planlandığını bildirdi.