BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,56
ALTIN 2.492,83
HABER /  GÜNCEL

TSK'dan ABD askeri açıklaması

Gazetelerde yer alan ABD'nin Suriye konusunda Türkiye'ye asker yolladığı iddiaları üzerine Genelkurma yazılı açıklama yaptı.

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye'de görevlendirilen ABD askeri personeli ve birliğinin bulunmadığını bildirdi. Öte yandan Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ABD'nin Türkiye'de sadece savunma işbirliği ofisinin bulunduğunu açıkladı.

Medyada yer alan haberler üzerine Genelkurmay, resmi internet sitesi aracılığıyla 3 maddelik açıklama yaptı.

1.   Bazı basın yayın organlarında, Türkiye-Suriye sınırında yaşanan gelişmeler kapsamında, Türkiye’ye ABD tarafından asker yollandığı ifade edilmektedir.

2.   Dost ve Müttefikimiz ABD Silahlı Kuvvetlerinin; 11 Aralık 1980 tarihinde imzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması (SEİA) kapsamında İncirlik/Adana'da, 14 Eylül 2011 tarihinde imzalanan protokole göre Kürecik/Malatya'da ve ABD’nin Ankara Büyükelçiliği nezdinde faaliyet gösteren Savunma İşbirliği Ofisi (ODC) Başkanlığında askerî personeli görev yapmaktadır.

3.   Yukarıda belirtilen askerî personelin dışında, Suriye’de meydana gelen gelişmeler kapsamında ülkemizde görevlendirilen ABD askerî personeli ve birliği bulunmamaktadır.

SAVUNMA İŞBİRLİĞİ OFİSİ VAR

Partisinin Sivas İl Başkanlığı'nca İnönü Konağı'nda düzenlenen bayramlaşma programına katılan Yılmaz, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun, Amerika'nın Türkiye'ye asker gönderdiği yönündeki iddialarla ilgili sorusu üzerine Yılmaz, ''Bugün Genelkurmay Başkanlığımız kendi sitesinden bir açıklama yaptı. Herkes o açıklamada şunu görecektir ki bizim Amerika'yla ekonomik işbirliği anlaşmamız var. Amerika'yla Kürecik'teki radarın NATO amaçlarında kullandırılması doğrultusunda bir anlaşmamız var'' diye konuştu.

Bakan Yılmaz, ''Amerika'nın burada ODC dediğimiz Savunma İşbirliği Ofisi var. Bunun dışında Amerika'nın Türkiye'ye gönderilmiş ne bir askeri birliği vardır, ne de bir gücü vardır. Dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığı açıklama yaptı. Türkiye'de mevcut anlaşmalar dışında, özellikle de Suriye'yle ilgili gönderilmiş herhangi bir askeri gücü de herhangi bir askeri birliği de söz konusu değildir'' açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE EMİN ELLERDE

Bakan Yılmaz, bayramlaşma programında yaptığı konuşmada ise bayramların birlik, beraberlik, sevinç ve yeni bir sayfa açma günü olduğunu vurguladı.

Kurban Bayramı'nın diğer bayramlardan farklı olduğunu dile getiren Yılmaz, ''Bu bayramın diğerlerinden farkı şu anda milyonlarca insan Arafat'tan indi ve hacı oldu. Kurban, Allah'a yaklaşmak demektir. Nasıl yaklaşılır Allah'a? En sevdiklerinizden vazgeçerek. İbrahim peygamber İsmail'i feda ederken orada bir sembolik mana var. En sevdiği şey İsmail'dir. Sizi Allah'a ulaşmaktan alıkoyan her şey, makam olabilir, para olabilir, sevdikleriniz olabilir, aklınıza gelen her şey sizin İsmail'inizdir. Onlardan uzaklaşmadıkça Allah'a yakınlaşabilmek mümkün değildir'' ifadelerini kullandı.

Yılmaz, şunları söyledi:

''İstiyoruz ki bu bayram hiç kimse kendisini kimsesiz hissetmesin. Dolayısıyla da bizlere büyük vazife düşüyor. Hangi mahallede, köyde, bucakta bir kimsesiz varsa bizim mutlaka onu ziyaret etmemiz lazım. Türkiye'nin itibarı her geçen gün artmakta. Geçtiğimiz günlerde Şili'nin Savunma Bakanı Ankara'daydı, İstanbul'daydı. 'Eğer Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne 2 yeni üye girse, bunun birinin Brezilya, birinin de Türkiye olması gerekir' diyor. Şili dünyanın bir ucu. Oradan baktığında Türkiye'nin göründüğü hal böyle. Dolayısıyla da inşallah Türkiye emin ellerde. Çok daha iyi bir yola gidiyor. Türkiye iyi bir yolda ilerlerken Sivas'ın da iyi bir yolda ilerlememesi söz konusu olmaz.''