BIST 10.092
DOLAR 32,35
EURO 34,66
ALTIN 2.409,15
HABER /  GÜNCEL

TRT'nin Almanya treni Hırvatistan'da

TRT'nin İstanbul'dan kalkan Almanya treni Hırvatistan'a ulaştı!

Abone ol

Türkiye-Almanya iş gücü değişim anlaşması nedeniyle Türkiye'den ilk işçi kafilesinin gidişinin 50. yılında TRT tarafından organize edilen TRT Almanya Treni, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'e ulaştı.

Treni Zagreb Garı'nda Türkiye'nin Hırvatistan Büyükelçisi Burak Özügergin ve Hırvat yetkililer karşıladı. Trenin Zagreb'e gelişi dolayısıyla gar resepsiyon salonunda kokteyl düzenlendi.

Kokteylde konuşan Hırvatistan Demiryolları Yönetim Kurulu Üyesi Daniel Krakiç, Türk heyetini Zagreb'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

Van'daki depremi hatırlatan Krakiç, hayatını kaybedenler için üzüldüklerini, demiryolu çalışanlarından hayatını kaybedenler varsa ve Türk demiryollarında hasar meydana geldiyse her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Türkiye ve Hırvatistan milli futbol takımlarının yakında karşı karşıya geleceğini de anımsatan Krakiç, ''En yakın zamanda hızlı tren hatları döşeyelim ki İstanbul ve Zagreb'i yakınlaştıralım'' diye konuştu.

Büyükelçi Özügergin de Türk heyetini ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek, ''Trenin gelmesiyle Zagreb'deki Türk vatandaşlarının sayısı iki katına çıktı'' diyerek espri yaptı.

''Yaptığınız yolculuk Türk insanının hayatının bir döneminde yaşanmış hikayelerin yeniden canlanmasıdır'' diyen Özügergin, Türk vatandaşlarının devlet olmadan Avrupa'ya açılmasının 50. yılının yaşandığını söyledi.

Özügergin, ''Bu hikaye daha iyi yaşamı talep eden, daha iyi yaşamı Türkiye'ye de getirmek isteyenlerin hikayesidir. Hepimizin Almanya'da bir dayısı, komşusu olmuştur, bu dayıların, teyzelerin Almanya'dan getirdiği tren seti vardır. Bu hikayeler Türk toplumunda önemli bir yer tutar'' diye konuştu.

TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmet Duman da Hırvat yetkililere sıcak karşılamadan dolayı teşekkür ederek, depremde zarar görenlere yardım etme teklifinin kendisini duygulandırdığını söyledi. Duman, Van'daki depremde demiryolu çalışanlarının ve demiryolu hatlarının zarar görmediğini de bildirdi.

Hırvat ve Türk demiryolu işletmecilerinin ortak işler yaptığını ifade eden Duman, iki ülke demiryolu idarecileri arasında çok iyi bir ilişki olduğunu, yük ve yolcu taşıma konusundaki iş birliğinin artarak devam edeceğini kaydetti.

AK Parti Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Mustafa Kazancı da Türk insanının ihtiyaçlarından dolayı başlattığı yolculuğun halen devam ettiğini ve Türk insanlarının bu yolculukta büyük acılar yaşadığını, bugün ise Almanya'da Türklere ait 60 bin işletmede 300 bin insanın istihdam edildiğini anlattı.

Almanya yolu üzerinde bulunan Hırvatistan'ın Türk insanına her zaman bir dost gibi davrandığını, yardım ettiklerini ifade eden Kazancı, iki ülke demiryolu işletmelerinin ortak çalışmalarını desteklediklerini, hızlı tren hattının kurulması için çaba sarf edeceklerini söyledi.

Kazancı, Türkiye ve Hırvatistan milli futbol takımlarına başarılar dileyerek, ''İyi olan kazansız ama ben Hırvatistan'ı tutacağım'' esprisini yaptı. Kazancı'nın sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.