BIST 10.164
DOLAR 32,20
EURO 35,09
ALTIN 2.468,64
HABER /  GÜNCEL

'Toprak kaymaları 10 kat fazla can alıyor'

İngiltere'deki Durham Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, dünya çapındaki toprak kaymaları daha önce düşünülenin 10 katı daha fazla insan öldürüyor.

Abone ol

İngiltere'deki Durham Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, dünya çapındaki toprak kaymaları daha önce düşünülenin 10 katı daha fazla insan öldürüyor.

Araştırmada, 2004-2010 yılları arasında toprak kaymalarında 32 bin 300 kişinin öldüğü hesaplandı.

Daha önceki tahminler, bu sayının 3 ila 7 bin arasında olduğu yönündeydi.

Araştırmada, orman arazilerinin azalması, aşırı yağış ve yoğun nüfuslu yerleşimlerin toprak kaymalarından ölümlerde rol oynadığı sonucuna varıldı.

Çalışma sonucu yayımlanan raporun başyazarı David Petley, toprak kaymalarının küresel düzeyde büyük bir risk olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Petley, 10'dan az ölümle sonuçlanan toprak kaymalarına dair verilerin toplanmaması nedeniyle, daha önceki tahminlerin bu kadar düşük olduğunu belirtti.

David Petley, toprak kullanımının denetlenmesi, orman arazilerinin iyi yönetilmesi ve tehlikeye açık bölgelerde yerleşime izin verilmemesiyle, toprak kaymasından kaynaklanan risklerin azaltılabileceğini kaydetti.

Raporda, toprak kayması riskinin Hindistan, Pakistan, Bhutan, Nepal, Bangladeş, Çin ve Güney Amerika ülkelerinde büyük olduğu vurgulandı.

Toprak kaymalarını tetikleyen başlıca unsurun da, Mayıs-Ekim ayları arasında yağan Muson yağmurları olduğu belirtildi.

Tropik yağışların da Asya'da toprak kaymalarına yol açtığına, Karayipler ve Orta Amerika'da da kasırgaların aynı rolü oynadığına dikkat çekildi.