BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.394,66
HABER /  GÜNCEL

Toplum Öcalan'ın dışarı çıkmasına hazır!

Vatan gazetesi yazarı Hüseyin Yayman'ın Abdullah Öcalan'ın serbest kalmasıyla ilgili sizleri sosyal medyada büyük tepki topladı.

Abone ol

CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge'nin dün akşamki tartışma konusu çözüm süreci ve Abdullah Öcalan'ın son mesajıydı.

Hararetli tartışmaların yaşandığı programa damga vuran ise Vatan gazetesi yazarı Hüseyin Yayman'ın "Toplumun Abdullah Öcalan'ın hapisten çıkmasına hazır olduğu" yönündeki açıklamaları oldu.

Öcalan'ın son mesajını yorumlayan Hüseyin Yayman şunları söyledi:

"Biz görüşeceğiz, bu sorunu çözeceğiz. Hangi adım atılacaksa atacağız. Ama bundan sonra tek bir silah patlamayacak dendiğinde ben toplumun buna hayır diyeceğini sanmıyorum. Yani bu eğer kalıcı bir barış olacaksa Öcalan'ın dışarı çıkması da dahil olmak üzere toplum buna hazır."

ÖCALAN'IN YENİ STRATEJİSİ

Hüseyin Yayman bugünkü köşesinden de çözüm sürecine ilişkin görüşlerini sürdürdü. Yazısına "Öcalan'dan strateji değişikliği" başlığını atan Yayman, Abdullah Öcalan'ın 2013 Nevruz'unda yaptığı barış çağrısından hafta sonu gelen son mektubuna kadar verdiği mesajları analiz etti.

İşte Hüseyin Yayman'ın bugünkü köşesinden öne çıkan satırbaşları:

"HDP heyeti kasım ayı İmralı görüşmesini tamamlayarak bir açıklama yaptı. 3 Ocak 2013'le başlayan görüşmeleri yakından izleyenler için görüşme notunda farklı bir dil ve üslubun olduğu fark ediliyor. Öcalan'ın çözüm süreci başladığından bu yana ilk defa özde bir ikircikli tavra girdiği görülüyor. Metne yansıyan 'rahatsız/hoşnutsuz/uyaran' bir Öcalan var. Demokratik açılım sürecinin sonunda yaptığı gibi bir 'restleşme' denmese dahi 'huzursuz' bir tutum içine girdiği anlaşılıyor. 6-8 Ekim olaylarından sonra 21 Ekim görüşmesinde dahi Öcalan böyle bir tavır sergilememişti.

Görüşme notunun satır aralarına gizlenmiş bu dil ve üslup farklılığının nedenleri tartışılacaktır. Birincisi özellikle ABD'nin Kobani ve PYD konusundaki tutumu Öcalan'da strateji değişikliğine yol açmış görünüyor. Belli ki ABD'nin PYD yaklaşımı Kandil'den sonra Öcalan'ı da etkilemiş. Bu değişikliğin sonuçlarını ilerleyen günlerde göreceğiz. İkincisi, Hakan Fidan iki aydır İmralı adasına gitmiyor.
Bu durumun Öcalan'da bir duygusal kırılma yarattığı anlaşılıyor. Üçüncüsü, Öcalan'ın sürecin başından bu yana Kandil'in 'Kerhenci' tavrını değiştirmek yerine kendisinin bu tavra girdiği anlaşılıyor. Öcalan'ın özeleştiri vermesinin altını çizmek gerekiyor.

TWITTER YIKILDI

Hüseyin Yayman'ın açıklamalarına sosyal medyadan tepkiler geldi. Yayman'ın açıklamaları Twitter'da 'Toplum Öcalan' etiketiyle en çok konuşulanlar arasına girdi.

İşte Hüseyin Yayman'a yönelik tepkilerden birkaçı: 

ekran-resmi-2014-12-02-09.59.45.png 


ekran-resmi-2014-12-02-09.59.53.png