BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

TOKİden komisyon açıklaması

TOKİ Eskidji'ye komisyon ödedi haberine düzeltme geldi. İşte komisyonun perde arkası...

Abone ol

TOKİ'den yapılan açıklamada basında çıkan "Eskidji komisyon aldı" haberlerinin gerçeği yansıtmadığı söylenildi.

Bugün basın organlarında yer alan haberlere göre Toplu Konut İdaresi İkitelli’deki arazisini Eskidji şirketi üzerinden satışa çıkarmış, araziyi TOKİ iştiraki olan Emlak Konut Gayrimenkul satın almıştı. Anlaşmaya göre TOKİ’nin iştirakine yapılan satıştan komisyon almaması gerekirken Eskidji tam 1.7 milyon YTL’yi komisyon almıştı.

TOKİ'den yapılan açıklama şöyle:

"İhale neticesinde Eskidji firmasına ihalede oluşan satış bedeli üzerinden %2 komisyon ödenmesi, açık arttırma şartnamesi hükmü gereği TOKİ tarafından değil, TOKİ iştiraki olan özel hukuk hükümlerine tabi ve tam rekabet koşullarında faaliyet gösteren Emlak Konut GYO A.Ş. tarafından ödenmiştir.

Emlak Konut ihaleye tüm firmalarla aynı şartları kabul ederek ve tam rekabet koşullarına uygun olarak katılmıştır.

İhale sonunda ihale şartnamesi gereği olan komisyon ödemesinden imtina edilmesi haksız rekabet oluşturacak ve ihalede teklif veren diğer firmaların itirazı ile ihale fesih edilecekti."

Eskidji'nin TOKİ'den komisyon almadığı söylenilen açıklamada ihale tarihinde TOKİ'nin kendi iştiraklerine ihalesiz arsa satışı  olanağı olmadığını, bu uygulamanın daha sonra gerçekleştiği belirtildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Eskidji, Türkiye genelindeki satışları TOKİ’den herhangi bir ücret almadan gerçekleştirmekte, bunun yanı sıra konut satışlarında yapmakta olduğu broşür, insert, afiş pankart vb. tanıtım çalışmaları için de ücret almamaktadır. Yine konut satışlarında konut alıcılarından da komisyon almamakta, sadece ticari ünite ve arsaların satışında alıcıdan komisyon almaktadır."