BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

TMSFnin müthiş Uzan planı

TMSF, Uzanlar'ın UBS'deki 330 milyon dolarlık parasının peşine düştü! TMSF bu para için büyük mücadale yürütüyor.

Abone ol Uzanlar’ın İsviçre’de UBS bankasındaki önemli bir kısmı altına endeksli 180 milyon dolarlık hesabın 330 milyon dolara ulaştığını öğrenen TMSF, bu paranın peşine düştü.

İsviçre Savcılığı’nın yürüttüğü kara para soruşturmasının yakında sonlanacağını öğrenen TMSF, bu parayı alabilmek için harekete geçti. Ancak Motorola ve Nokia’nın da bu paranın peşinde olması işi zorlaştırdı.

ÖZEL bankacılık hizmetleriyle tanınan İsviçreli UBS’nin (Union Bank of Switzerland) Zürih kentindeki Genel Müdürlüğü’nde bulunan Uzan hesabı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nu (TMSF) bir yandan sevindirirken, bir yandan da yeni bir paylaşım kavgasının içine soktu. Ana parası 180 milyon dolar olan hesabın 330 milyon dolar olduğunu, hesap üzerindeki tedbirin de yakında sonlanacağını öğrenen TMSF, harekete geçti. Ancak Uzanlar’ın diğer alacaklıları Motorola ve Nokia da paradan pay istedi.

4 yıl önce öğrenilen hesap
TMSF ilk olarak bu paradan 2004 yılında haberdar oldu. Uzanlar’ın 2000’li yılların başında UBS’de açtırdığı hesapta ’hatırı sayılır miktarda’ para bulunduğunu öğrenen TMSF, tahsilat çalışmalarına başlamıştı. Ancak İsviçre Savcılığı tarafından 2004 yılında ’kara para kuşkusu’ nedeniyle hesaba tedbir konulduğu öğrenilmişti. O sırada banka yetkilileri, aynı hesap için Uzanlar’ın diğer alacaklıları Motorola ve Nokia’nın da hak iddialarında bulunduklarını iletmişti. TMSF o tarihlerde bu hesaptaki parayı alamadığı gibi, tam olarak hesapta ne kadar bilgi bulunduğunu da öğrenememişti.

Tahminden yüksek çıktı
Hesapta 200 milyon dolar civarında bir para bulunduğunu hesaplayan TMSF yetkilileri, geçtiğimiz günlerde bu paranın akıbetini öğrenmek için Zürih’e gitti. Bankayı ziyaret eden yetkililer, hesapta bulunan paranın 330 milyon dolara ulaştığını öğrendi. Önemli bir kısmı altına endeksli olarak yatırılan 180 milyon doların zaman içinde 330 milyon dolara ulaşması TMSF’yi sevindirirken, bir diğer sevinçli haber de hesabın üzerindeki tedbirin yakında kaldırılacağından söz edilmesi oldu. Buna göre Uzanlar hakkında yürüttüğü kara para soruşturmasından bir sonuç alamayan İsviçre Savcılığı, tedbir kararını kısa bir süre sonra kaldırmaya hazırlanıyordu.

Diğer alacaklılar peşinde
Ancak bu gelişmelere karşın TMSF’nin parayı Türkiye’ye getirmesi için biraz uğraşmak zorunda kalacağı da hemen ortaya çıktı. Tedbirin kalkması demek, tahsilat peşindeki diğer alacaklıların da harekete geçmesi demekti. En başta Uzanlar’a karşı açtığı RICO (dolandırıcılık ve şantaj suçlarını düzenleyen yasa) kapsamında Amerika’da açtığı davada 2.5 milyar dolarlık tazminat almaya hak kazanan Motorola da, bu paranın peşindeydi. Ayrıca yine Uzanlar tarafından dolandırıldığı gerekçesiyle açtığı davayı kazanan Nokia da bu paradan pay istiyordu. Edinilen bilgiye göre bütün bunların dışında Uzan Ailesi fertlerinin de, haklarında kesinleşmiş bir adli dava kararı olmadığı gerekçesiyle bu 330 milyon doların kendilerine ödenmesi gerektiği yönünde bir talepleri bulunuyor.

Ufukta parayı paylaşma davaları görünüyor
TMSF, Uzanlar’ın İsviçre’deki 330 milyon dolarını kimseyle paylaşmaya sıcak bakmasa da, taraflar arasında bir anlaşmaya varılamaması halinde olayın mahkemeye intikal etmesi kaçınılmaz görünüyor. Bu da en azından 4-5 aylık bir süreç daha demek. Bu arada TMSF’ye yakın kaynaklar, daha önce denenmiş bir formüle dikkat çekiyor. O da TMSF’nin alacaklarından vazgeçmeleri için Telsim’in satışından elde edilen paranın yüzde 20’sini Nokia ve Motorola’ya verilmesi. Bazı yetkililer, bu 330 milyon doların da yüzde 20’sinin bu şirketlere verilmesiyle sorunun çözülebileceğini düşünüyor.

TMSF, ’para bizim’ demek için Altıntaş’ı gösterecek
MOTOROLA ve Nokia yetkilileri TMSF’ye "tedbir kararınının kalkmasından sonra paranın 3 eşit parça halinde Uzanlar dışındaki tüm taraflara ödenmesi" yönünde bir teklif getirdi. Ancak bu kabul edilmeyince "yarısını siz alın, yarısını da biz paylaşım" şeklinde ikinci bir teklif geldi. TMSF bu isteğe de pek sıcak bakmadı. Parayı diğer taraflarla paylaşmaya yanaşmayan TMSF’nin bu konudaki dayanağı şöyle: "Paranın önemli bölümü bir zamanlar Uzanlar’a ait olan ve yurtdışındaki bir takım ’operasyonlar’ için kurulduğu öne sürülen Altıntaş adlı şirketten gitti. 32 milyon dolarlık bölümün de Uzan Ailesi fertlerine ait hesaplardan aktarıldığı belirlendi. Altıntaş yaklaşık 5 yıldır TMSF’nin denetim ve yönetiminde. O nedenle parayı TMSF’nin alması lazım. Uzan Ailesi fertlerinin mallarına da Hortum Yasası gereği el konduğu için bu para da kamuya aittir."