BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,10
ALTIN 2.499,13
HABER /  EKONOMİ

TİSAŞ ABD'de silah ofisi açacak

TİSAŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alemdar: "Ofisi açınca Dünyanın diğer yerlerine ihracat yapmak kolaylaşacak"

Abone ol

Trabzon Silah Sanayi Anonim Şirketi (TİSAŞ), Amerika Birleşik Devletlerinde ofis açarak, bu ülkeye yaptığı silah ihracatını artırmayı hedefliyor.

TİSAŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Alemdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1994 yılında Trabzon Fatih Sanayi Sitesi'nde faaliyete geçen TİSAŞ'ın, 1996'dan bu yana Arsin ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi'nde üretimini sürdürdüğünü belirtti.

Yıllık ortalama 30 bin tabanca üretecek kapasiteye sahip olduklarını ifade eden Alemdar, ''Ancak bu kapasitemizi yıl içerisinde tamamen dolduramıyoruz. Çünkü silah satışlarında iç piyasada mevcut kısıtlamalar var'' dedi.

TİSAŞ'ın 2003'ten bu yana çeşitli ülkelerde savunma fuarlarına katılmaya başladığını dile getiren Alemdar, ''Bu fuarlara katılmamızın semeresini 2006 yılından itibaren almaya başladık. 2006'dan bu yana yurt dışına ağırlık vermeye başladık'' diye konuştu.

Firmalarının yaklaşık 5 yıldır Amerika'ya gittiğini, 4 yıldır da Amerika fuarlarına katıldıklarını anlatan Alemdar, şöyle devam etti:

''Amerika piyasası belki 10 yıl önce bizim için bir hayaldi. Ama bugün baktığımızda tabiri caizse Amerika'da satılmayacak ürün yok. Eğer doğru dürüst üretirsen, Amerika'da satılmayacak ürün yok. Bu ülkede 'müşteri yok' diye bir kavram da yok. Ancak bazı kriterler var. Amerika'ya hangi silahla gireceksen, silah testleri var. Bu testlere tabi tutuyor. Ondan sonra o ürüne giriş yaptırıyor. 'Gönderdim gitti' diye bir kaide yok. Gönderiyorsun, testlere tabi tutuyor. Kendilerinin bir puanlaması var. Eğer ürün o puanlamayı tutarsa ondan sonra satabiliyorsun.''

Alemdar, Amerika'da bir müşteri potansiyellerini oluştuğuna dikkati çekerek, ''Bir müşterimize 3 model tabancamızın testini yaptırarak sevkıyat yaptık. Başka bir müşterimize farklı bir model tabanca ihraç ettik. Bizim geçen yıl yurt dışı toplam ihracatımız, üretimimizin yüzde 80'ini oluşturuyordu. Amerika ise bu ihraç edilen bölümün yüzde 50'sini oluşturdu'' dedi.

''AMERİKA'DA OFİS OLMAK ZORUNDA''

Amerika'da bir ofis açmak için 2008'de Hollanda'daki bir fuarda fikir seslendirdiklerini anlatan Alemdar, şunları söyledi:

''Çünkü Amerika'da ofis olmak zorunda. Yani orada ciddi olarak pazarda var olacağınızı düşünüyorsanız, bir ofisin olması önemli. Amerika için bu yıl hedefimiz, ihraç ettiğimiz tabanca içerisinde bu ülkenin oranını yüzde 75'e çıkarmak ve TİSAŞ adı altında bir ofis açmak. Ofisi açtığın zaman da mutlaka orada silah bulundurabilecek bir depon olacak, mevzuatını tamamlayacaksın. Ofisi açınca oradan dünyanın diğer yerlerine ihracat yapmak da kolaylaşacak.''

Geçen yıl Amerika'ya 4 bin tabanca gönderdiklerini, bu yıl ise 2 bin 800 silah gönderdiklerini vurgulayan Alemdar, ''Bu yıl ay ay silah göndereceğiz. Tahminimiz yıl sonunda geçen yılın iki katı olan 8 bine ulaşmak'' diye konuştu.

"ZİGANA'YI ÖN PLANDA TUTUYORUZ''

Ahmet Alemdar, Amerika'da bütün modellerinin bulunduğunu ancak özellikle 'Zigana' markalı ve yaklaşık 10 model ürettikleri tabancaların öncelik aldığını belirterek, ''Bütün tabancalarımızda Zigana'yı ön planda tuttuk'' dedi.

Amerika'dan başka Latin Amerika'da da irili ufaklı takriben 15 ülkeye ihracat yaptıklarını, Mısır, Pakistan gibi ülkelere de satış yaptıklarını anlatan Alemdar, ''Yakın komşulara bakıldığında Gürcistan'a çok az sayıda ihracatımız oldu geçen yıllarda, bu da rantabl değildi. Rusya bizim için iyi bir pazar olmadı. Avrupa ülkeleri ise yok denecek kadar az, kayda değer değil. Asıl hedef Amerika kıtası'' diye konuştu.

SEVKIYATTAKİ SORUNLAR...

İhracatta sorun yaşamadıklarına ancak sevkıyatta bazen sorunlarla karşılaşabildiklerine işaret eden Alemdar, şöyle konuştu:

'' Silahları hava yoluyla gönderiyorsunuz. Bir kısım ülke hava sahasından silah geçecek diye zamanımızı prosedürlerle alıyor. Silahın prosedür bakımından sıkıntıları var. İzinler çok uzun sürede çıkıyor. Bazen ülkeler silah satışına kapanıyor. Birleşmiş Milletler'in kapatması oluyor. Biz gelen talepleri Milli Savunma Bakanlığımıza yazarız. Eğer uygunsa ihracat için adım atarız. Sonuçta oradan silah istemiş, buradan gönderelim diye bir durum söz konusu değil. Önce gelen talepleri yasal belgeleriyle birlikte bakanlığa ulaştırırız. Oradaki soruşturmanın ardından bize uygun veya değil, ihracat yapabilirsiniz veya yapamazsınız diye yanıt gelir. İhracata uygunsa ona göre yaparsınız. Ama Amerika'da öyle bir sorun yok.''

Alemdar, yıllık ortalama 15 bin silah ihraç ettiklerini, iç piyasada ise kendileri de dahil bütün firmaların toplam satışının ancak 15 bin olduğunu kaydetti.