BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  SPOR

Tigana nasıl kazandı?

İzmir'deki muhteşem finalde Tigana'yı kazandıran formül neydi? Tigana'nın müthiş taktiği...

Abone ol

İzmir'deki muhteşem finalde Tigana'yı kazandıran formül neydi? Tigana'nın müthiş taktiğini Milliyet'ten Atilla Gökçe yazdı.

Yazar: Atilla Gökçe
Kaynak: Milliyet
-----------------
Muhteşem bir final izledik...Futbolun gerilimlerden arındırılmış güzelliklerine tanık olduk. İzmir'in ılıman ikliminde aynı masalarda yemek yiyen, aynı otelin lobisinde dostça maçı konuşup heyecanlarını paylaşan güzel insanlar gördük.
Futbolun doruklarında oluşan kötü rüzgârlardan arınmış, olabildiğince oyunun masumiyetini korumaya çalışan her iki kulübün taraftarlarını yürekten kutluyorum.

Tam bir şölendi
Bu maçı unutmayın... Hakça ikiye bölünmüş tribünler... Birbirlerini yok saymayan, düşman görmeyen, asıl kimlikleri olan futbolseverliğe dönen o insanlar sanırım camialarının liderlerine de gerekli mesajı vermişlerdir. Yeter ki anlasınlar.
Fortis Türkiye Kupası finali birbirinden güzel beş golü ile gerçek bir futbol şöleniydi. İki taraf da kazanmak için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştı. Skor tabelasındaki önceliklere ve dengelere sığınmadılar. Hep birlikte döktürdüler. Maçtan toplam kalite sunup tüm tribünlere futbolun unutulmuş keyfini yaşattılar.

Doğru stratejiler
Maçı Daum-Tigana düellosu biçiminde yorumlayabiliriz. Hakçası her ikisi de finali kazanmak için doğrularla örülmüş stratejilerin sahipleriydi.
Tigana bu maçı yüreği ile kazandı. Gerets ve Halilodziç'in ligde sergiledikleri korkak ve pasif oyun anlayışının aksine, kendi savunmasına gömülmeden, geriye yaslanmadan sert markajlara başvurmadan gerçek bir hücum oyunu sahneledi. Kupa finali için doğru bir tercih yaptı. Tümer'in yönetiminde çift santrforlu sisteminden ödün vermeden sürekli golleri aradı. Savunmasını da disiplinli ve organize biçimde oynattı. Oyunu sürekli ileri taşıdılar. Kazandıkları topları savurmadan müthiş bir yardımlaşmayla çalışılmış pozisyonlarda kullandılar. Tümer Metin dün attığı iki gol ve Gökhan'a yaptığı asistle elbet gecenin kralıydı. Dün de yazmıştım. Tümer ve Sergen Beşiktaş'ın ruhunu temsil ediyorlar. Dün beraber oynadıkları bölümde de birlikte ürettikleri son gol, o ruhun sahadaki yansımasıydı.

Alkışlar kazanana
Daum üst üste derbilerle yaşadığı başarıları kupada da Beşiktaş'a karşı sergilemek için takım düzenini bozmadan bir ilk yarı tercihi yaptı. Ama sonradan oyuna soktuğu Mehmet Yozgatlı ve Semih ile maçı dengeledi. Anelka'yı Tuncay'ın sol kanadına yerleştirip daha etkin ve çalışan bir makina düzeni kurdu. Beşiktaş Sergen'in girdiği son bölüme kadar çok zorlandı. Kaptanın girişiyle yeniden meydan okuyan ve kazanmaya azmetmiş kimliğine döndü. İki deve bu dev final için teşekkür etmeliyiz.
Şimdi kazananı alkışlama zamanı.