BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Teşvikli ihracatta atıklara dikkat

BUGÜMDER Başkanı, üretimde ortaya çıkan ekonomik değere haiz ikincil ürünlerin gümrük işlemlerine tabi olduğunu söyledi.

Abone ol

Bursa Gümrük Müşavirleri Derneği (BUGÜMDER) Başkanı Suat Yücelen, asıl ürün dışında kalan ve ekonomik değere sahip olan üretim çıktılarının fire veya atık olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, ihracatçı ve sanayicilere önemli uyarılarda bulundu.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın tarafından geçtiğimiz Mayıs ayında İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri'ne gönderilen yazıda, üretim esnasında ortaya çıkabilecek ekonomik değeri haiz olan çıktıların fire veya atık olarak değerlendirilmemesi gerektiği ve bu hususa ilişkin olarak birlik üyesi firmaların bilgilendirilmesi gerektiğinin talimatlandırıldığını hatırlatan Yücelen, ihracatçıların söz konusu eşyaların genelde atık olarak tanımlanmasının yanlış olduğunu vurguladı.

GÜMRÜK İŞLEMİNE TABİ TUTULMALI

İkincil ürün olarak değerlendirilen eşyaların gümrük işlemine tabi olduğunu kaydeden Yücelen, "Geçmişte fire olarak değerlendirilen çıktı ya da atıklar yeni durumda ekonomik değerinin olması şartı ile ikincil ürün olarak değerlendirilmekte ve yurtiçine satılmadan önce mutlaka gümrük işlemine tabi tutulması gerekmektedir" dedi.

UYARILAR!

İhracatçılara kendi gümrük müşavirleri ile görüşerek konu hakkında bilgi almalarını tavsiye eden Yücelen "Dâhilde işleme belgesi ile ihracat yapanların olumsuz durumlarla karşı karşıya kalmamaları için mutlaka belge müracaatları öncesinde kendi gümrük müşavirleri ile görüşerek konu hakkında detaylı bilgi almalarını tavsiye ediyorum. Aksi halde gümrük idareleri tarafından yapılacak olan denetimlerde söz konusu çıktıların gümrük idaresi gözetiminde imha edilmediğinin, gümrüğe terk edilmediğinin, çıkış hükmünde gümrüğe teslim edilmediğinin veya serbest dolaşıma giriş rejimi hükümlerine göre ithal edilmediğinin tespiti halinde gümrük mevzuatına göre ciddi sorunlar yaşayabilirler ve hatta kaçakçılık soruşturmaları ile karşı karşıya kalabilirler." şeklinde konuştu.