BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Terörle mücadelede uluslararası bir işbirliği yoktur

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Maalesef Suriye ve Irak’ta kamu düzeninin tesis edilememesiyle ortaya çıkan boşluk, terör örgütleri tarafından d...

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Maalesef Suriye ve Irak’ta kamu düzeninin tesis edilememesiyle ortaya çıkan boşluk, terör örgütleri tarafından doldurulmuş durumdadır. Ama buna karşın terörle mücadelede uluslararası bir işbirliği yoktur" dedi.
Azerbaycan’ın başkent Bakü’de bulunan TBMM Başkanı Cemil Çiçek Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 5. Genel Kuruluna katıldı. Toplantıda konuşma yapan Cemil Çiçek, “Irak’ın Musul kentinde saldırı yapan İŞİD mensupları başkonsolosluğumuzun yerleşkesinde saldırı gerçekleştirdi. Arasında başkonsolosumuzun da olduğu 49 kişiyi rehin aldı ve arasında kadın ve çocuklar da vardı. Söz konusu personelin güvenli bir şekilde ülkemize dönmesi için işlemler başlatılmıştır. Türkiye Irak’taki durumdan kaygı duymakta, ülkede barış ve istikrarın sağlanmasın temenni etmektedir. Ülke vatandaşlarımıza karşı gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu konu karşısında sessiz kalmayacağımızı tüm dünya bilsin. Uluslararası kuruluşlar teröre birlikte mücadele etmediği bir kez daha Irak ve Suriye’de görülmüştür” ifadeleri kullandı.
Cemil Çiçek açılış konuşmasını bitirdikten sonra dönem başkanlığını Azerbaycanlı mevkidaşı Oktay Asadov’a devretti. Musul’da yaşanan olayla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, “Irak’ın Musul kentinde dün sıcak bir gelişme oldu. Bu olayı burada genel kurulda bir daha nefret ve şiddetle kınadık. Baştan beri terörün insanlığa karşı bir suç olduğunu ifade ediyoruz ve buna karşı uluslararası işbirliğinin yapılması gerekmektedir. Temenni ve arzumuz vatandaşlarımızın sağ salim evlerine ulaşmasıdır, bunun için her türlü gayret ve çaba gösteriliyor ve gösterilecek. Son dönemde Suriye ve Irak’ta yaşanan sıkıntılar otorite boşluğu olduğunda toplumların nasıl bir kaosa sürükleneceğini çok açık ortaya koymuş durumda. Maalesef Suriye ve Irak’ta kamu düzeninin tesis edilememesiyle ortaya çıkan boşluk, terör örgütleri tarafından doldurulmuş durumdadır. Ama buna karşın terörle mücadelede uluslararası bir işbirliği yoktur. Bunca olaya rağmen teröre karşı uluslararası işbirliği sağlanamadığı taktirde tüm ülkeleri bir gün yeni acılarla karşı karşıya getirecektir. Musul meselesinde Türkiye elbette kendi imkanları çerçevesinde her şeyi yapacaktır. Bundan herkesin gerekli dersleri çıkarması gerekir. Suriye bu noktaya geldiyse, Irak bu noktaya geldiyse elbette Türkiye bunun sorumlusu değildir. İşi bu noktaya getirenlerin nasıl bir işbirliği yapacaklarını ben şahsen merak ediyorum. Ama biz kendi sorunumuzu kendimiz çözmek noktasında da karalılıkla üzerimize düşeni yapacağız. Bir Türkiye olarak iktidarıyla, muhalefetiyle terör konusunda bundan sonra da işbirliğimiz devam ettireceğiz. Partilerimizin bu yöndeki çabaları ve jestleri de önemlidir. Kendilerine teşekkür ederim” dedi.
Kıbrıs’ın gözlemci olarak TÜRKPA’ya katılmasını gündeme getirdiklerini belirten Çiçek, “Bu konuyu bugün gündeme getirdik. Bu bizim beklentimizdir çünkü bu kuruluş Türk dünyası arasında dayanışma ve işbirliği içindir. Türkmenistan’ı da, Özbekistan’ı da aramızda görmek istiyoruz. Onlar daha karar vermediler ama buna karşı KKTC üye olmak istiyor. Bu defa da diğer dostlarımız karar veremedi. Bu çelişkinin ortadan kalkması lazım. Eğer bu kuruluşlar Türk dünyasında dayanışmayı temin edecekse Kıbrıs’ın olmaması büyük bir eksik olur” diye konuştu.
Çiçek TÜRKPA’nın emekleme safasında olduğunu belirterek, ”6 yıllık bir geçmişi var. Henüz emekleme safhasında olan bir kuruluş. Her genel kurulda yeni bir imkanları kazandırır, yeni bir kısım artıları ortaya koymak suretiyle bu kuruluşu hem uluslararası camiada, hem de kendi içimizde daha kurumsal hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.
Görüşmenin ana gündem maddesi, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenterler Asamblesi TÜRKPA’nın faaliyetleriydi.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, daha sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le de bir araya gelecek.
(İHA)