BIST 10.219
DOLAR 32,20
EURO 34,72
ALTIN 2.453,65
HABER /  GÜNCEL

Teröre karşı işbirliği kararı

Irak'a komşu ülkelerin Dışişleri Bakanları İstanbul'da buluştu. Toplantıda teröre karşı işbirliği ve Irak'ın toprak bütünlüğü vurgulandı. Alınan diğer kararlar şöyle:

Abone ol

İstanbul'da biraraya gelen Irak'a komşu ülkelerin dışişleri bakanları, sınır güvenliğinin sağlanması ve terörist faaliyetlerin önlenmesi için işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Toplantı sonrasında yayımlanan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün açıkladığı bildiride dikkat çekici konular şöyle:

Irak'ın toprak bütünlüğü korunmalı
BM'nin bölgedeki rolü güçlenmeli
Sınır güvenliğinin sağlanması ve terörist faaliyetlerin önlenmesi için işbirliği yapılmalı

Sekizinci kez düzenlenen Irak'a komşu ülkeler toplantısının ardından açıklama yapan Gül, Irak'ın büyük problemlerinden birinin 'sınır güvenliğinin sağlanması' olduğunu söyledi.

Toplantıya katılan bütün ülkelerin arzusunun Irak'ın sınır güvenliği probleminin çözülmesini istediğini belirten Gül, bölge halkının kalkınmasının da önemli olduğunu vurguladı.

'Irak'ın toprak bütünlüğü korunmalı'

Irak'ın toprak bütünlüğünün ve ulusal siyasal birliğinin çok önemli olduğuna dikkat çektiklerini de belirten Gül, "Irak'a komşu ülkeler, yeni seçilmiş hükümete destek verildi. Bu önemli bir mesajdır. Irak'ın bütün komşuları Irak'a birliğinin ve beraberliğinin korunması için destek verdiklerini ve bu süreci takip ettiklerini açıklıyor" diye konuştu.

Gül, toplantıdan sonra yayımlanan bildiride dikkat çekici konulardan birinin de BM'nin Irak'taki rolü olduğu söyledi. BM rolünün hemen her alanda güçlenmesi gerektiğinin altını çizdiklerini ifade eden Gül, "BM Irak'ta daha fazla rol oynamalı" diye konuştu.

Abdullah Gül, bölge ülkelerinin Irak'ın sınır güvenliğinin sağlanması ve terörist faaliyetlerin önlenmesi için işbirliği yapma konusunda gösterdiği kararlılığa da dikkat çekti.

AB ilk defa katıldı

Gelecek toplantının İran'da daha sonraki toplantının da Bahreyn'de yapılacak olduğunu belirten Gül, toplantıya Avrupa Birliği'nin de ilk defa katıldığını söyledi. "Türkiye'nin müzakerelere başlamasıyla AB, Irak'a komşu hale geliyor" diyen Gül, AB'nin komşuluk politikası çerçevesi içinde bu konuyu yakından takip ettiğini gördüklerini söyledi.

Kaynak: