BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.399,21
HABER /  GÜNCEL

Terör tazminatı bütçeyi zorluyor

Zorunlu göçe uğrayanlar başta olmak üzere terörden zarar görenlere yapılan ödemeler bütçeyi zorluyor.

Abone ol

Zorunlu göçe uğrayanlar başta olmak üzere terörden zarar görenlere yapılan ödemeler bütçeyi zorluyor. Bu yılki ödeneğin dörtte üçü ilk dört ayda bitti. Maliye, ödemelerin daha detaylı incelemeden sonra yapılması için ilgili birimleri uyardı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde zorunlu göçe uğrayanlar başta olmak üzere terörden zarar görenlere yapılan terör tazminatı ödemeleri için 2007 bütçesinde 76 milyon YTL kaynak ayrılmıştı. Ancak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları doğrultusundaki tazminatların da karşılandığı bu harcama kaleminden ödenen tutar, 10 ayda 180 milyon YTL’ye ulaştı. Yıl sonunda da 200 milyon YTL’yi aştığı belirtiliyor.

Terör tazminatı ödemeleri, 2007 bütçesinin harcamaları üstünde baskı oluşturan unsurlar arasında gösterilirken, 2008 bütçesinden 120 milyon YTL kaynak ayrıldı. Bu yılki ödemelerin öngörüleri aşmaması için il idareleriyle görüşülerek daha detaylı inceleme ve kısıntıya gidilmesi istendi.

İlk dört aydaki ödemeler, yılın tamamı için ayrılan kaynağın dörtte üçüne ulaştı. Terör tazminatı ödemeleri, Şubat’ta 30, Mart’ta 29, Nisan’da da 31 milyon YTL oldu. Toplamda ise 90 milyon YTL’ye ulaştı.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, sürekli ödeme talepleri geldiğini ve bunun bütçe için bir risk oluşturduğunu vurguladı. Ayrılan kaynağın bitmesinden sonra tasarruf yapılan diğer kalemlerden aktarım yapılacağı belirtildi.