BIST 10.022
DOLAR 32,38
EURO 34,90
ALTIN 2.399,44
HABER /  GÜNCEL

Terör örgütü PKK'nın ölümcül yanlışı

Radikal Gazetesi yazarı Cengiz Çandar bugün köşesinde ilginç bir yoruma yer verdi.

Abone ol

Cengiz Çandar, PKK'ya yakınlığı ile bilinen Fırat Haber Ajansı'nda geçtiğimiz pazar günü yeralan 'PKK'nın manevra alanı genişledi' başlıklı yazıyı değerlendirdi.

Fırat Haber Ajansı'nda Yusuf Ziya takma adıyla kaleme alınan yazıda şöyle deniliyordu:
"AKP devletinin dış politikadaki yanlışları PKK'ya yeni alanlar açmıştır. PKK'nın manevra alam genişlemiştir. Her şeyden önce İran, Irak, Suriye ve Lübnan'a kadar olan saha hem genişlemesine hem de uzunlamasına PKK'ya açılmıştır."

Cengiz Çandar'ın bugünkü Radikal'de yayınlanan PKK'nın yeni stratejisini anlamaya yönelik yazısında ise şu görüşlere yer veriliyor:

"Açmak ve tercüme etmek gerekmez gerçi ama yine de yapalım; denilmek istenilen kestirmeden Türkçesi ile şu:

1- Erdoğan hükümetinin dış politika tercihleri sayesinde PKK, İran-Suriye ekseninin kucağına oturmuştur.
2- Bunun sonucu olarak, İran'dan başlayıp, İran'ın nüfuzunun bulunduğu her yer ve Suriye ile Suriye'nin nüfuzunun bulunduğu Lübnan, PKK'nın Türkiye'ye karşı operasyonel coğrafyası haline dönüşmüştür.
3- Bu, yani İran-Suriye ekseni pistinde Kürt dansı, geçici değil kalıcı bir ittifak olarak tasarlanıyor.
4- Bu durumda, Türkiye'ye karşı geniş sınır hattından silahlı mücadeleyi tırmandırma eğilimindeyiz.

PKK'NIN ÖLÜMCÜL YANLIŞI

Tercümesi bu. İşin içinde PKK'nın İran bağlantısı Cemil Bayık da varsa, siyasi-stratejik boyutu da anlaşılıyor. Ama eğer bu ağır basan PKK çizgisi olacaksa, feci bir yanlışlığı ifade ediyor.
PKK'nın ölümcül stratejik bir yanlışlık içine girebileceğini gösteriyor. Nedeni basit; İran-Suriye ekseninin tarihi geleceği yok. PKK üzerinden Türkiye'de kan dökebilir ama tarihi olarak kesin yenilgiye mahkûm ve böyle bir siyaset başta Türkiye'dekiler, Kürtleri büyük bir felakete sürükler.

Bu düşüncemi, söz konusu yazıyı okuduğum gün, DTK'nın eşbaşkanlarına, bir BDP milletvekiline ve bir de Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı'nın bulunduğu ortamda belirttim.

Böyle bir zihniyet, PKK'yı kesin askeri yenilgiye, Kürtleri de ödemeleri hiç gerekmeyen büyük bedeller ödemeye götürür. Tekrar edelim, sebebi basit: İran-Suriye ekseninin tarihi geleceği ve bu bölgede geçerliliği ve devam şansı yok. Kürtlere 'kaybedecek ata oynatmak' akılsız bir liderlik demektir."