BIST 9.096
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.326,04
HABER /  RAMAZAN

Teravih namazı saat kaçta? (Teravih namazı nasıl kılınır?)

Ramazan ayı geldi. İftar sonrası camilerde teravih namazları kılınıyor. Peki ilk teravih namazı ne zaman kılınacak, teravih namazı nasıl kılınır?

Abone ol

Teravih, Arapça tervîha kelimesinin çoğulu olup “rahatlatmak, dinlendirmek” gibi anlamlara gelir.

Ramazan ayına mahsus olmak üzere yatsı namazından sonra kılınan sünnet namazın her dört rek‘atının sonundaki oturuş, tervîha olarak adlandırılmış, sonradan bu kelimenin çoğulu olan terâvih kelimesi ramazan gecelerinde kılınan nâfile namazın adı olmuştur.

TERAVİH NAMAZI NE ZAMAN KILINIR? 

Teravih, sünnet-i müekkededir. Kadın ve erkek için orucun değil ramazan
ayının sünnetidir.

Teravih namazı yirmi rek‘attır. Yatsı namazı kılındıktan sonra ve vitirden önce kılınır.

NASIL KILINIR?

Teravih on selâm ile kılınır ve beş tervîha (dinlenme) yapılır. Yani her iki rek‘atta bir selâm verilip, her dört rek‘atta bir istirahat edilir. Beşinci tervîhadan sonra yine cemaatle vitir namazı kılınır.

ORUÇ TUTMAYAN TERAVİH NAMAZI KILABİLİR Mİ?

Teravih namazı Ramazan ayına ait bir sünnetidir, oruçla doğrudan ilişkisi yoktur. Bu nedenle, mazeretli ya da mazeretsiz oruç tutmayan kişiler için de Teravih namazı kılmak sünnet-i müekkededir.

TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde Teravih namazı cemaatle 20 rekat olarak kılınmaktadır. Ancak yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur.