BIST 10.249
DOLAR 32,34
EURO 34,76
ALTIN 2.392,13
HABER /  DÜNYA

Temsilciler Meclisi Başkanı’nı suçladı

ABD Başkanı Barack Obama, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’in, partisindeki “radikallerden” korktuğu için krizin uzamasına ve ücrets...

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’in, partisindeki “radikallerden” korktuğu için krizin uzamasına ve ücretsiz izne çıkarılan memurların işlerine dönememesine sebep olduğunu söyledi.
ABD Başkanı Obama, Temsilciler Meclisi’nde yaşanan anlaşmazlık sonrasında “government shutdown” adı verilen krize girilmesinin üçüncü gününde Maryland’deki bir inşaat firmasına gelerek ABD’deki mevcut durum hakkında açıklamalarda bulundu.
“Bütün bunlar yalnızca tek bir şeyle ilgili” diyen Obama, krizin, Cumhuriyetçilerin, Obamacare olarak da bilinen Düşük Maliyetli Sağlık Kanunu’na (Affordable Care Act) olan takıntıları yüzünden ortaya çıktığını dile getirdi. Obama, “Cumhuriyetçi Partiyi bir araya getiren tek konu bu gibi gözüküyor” dedi.
Hükümetin yeniden açılmasına olanak sağlayacak bir bütçe tasarısı üzerinde oylama yapılması çağrısında bulunan Obama, tasarının oylamaya sunulması durumunda yeterli sayıda Demokrat ve Cumhuriyetçinin onay vereceğini ancak Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’in Cumhuriyetçi Parti içindeki “radikallerden” dolayı gözünün korktuğunu söyledi. Krizin uzaması ve ücretsiz izne çıkarılan yüz binlerce memurun işlerine geri dönememesinden, bütçe tasarısının mecliste oylanmasına izin vermeyen Boehneri sorumlu tutan Obama, “Bu durumun hemen şimdi sona ermesine engel olan tek şey Boehner’in, partisindeki radikalleri kızdırmak istememesinden dolayı tasarının evet veya hayır oyu almasına izin vermemesi. Hepsi bu” şeklinde konuştu.
Borçlanma sınırının, üst sınırın ulaşılacağı 17 Ekim’e kadar yükseltilmesi gerektiğini de dile getiren Obama, aksi halde hükümetin borçlarını ödeyememesinden kaynaklanan bir “ekonomik çöküşün” hükümetin kepenk indirmesinden çok daha kötü bir etkiye sebep olacağı konusunda uyardı. Obama, ABD ekonomisinin gerilemesinin ise bütün dünya ekonomisine etki edebileceğini ve herkesin sorun yaşayabileceğini ifade etti.
(İHA)