BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Temiz suda 'Bin Yıl Hedefleri'ne ulaşıldı

Bin Yıl Hedefleri Komitesi'nin açıklamasına göre, şimdi dünya nüfusunun yüzde 89'unun iyileştirilmiş su kaynaklarına erişimi var.

Abone ol

Birleşmiş Milletler temiz suya erişim konusunda "Bin Yıl Kalkınma Hedefleri"ne zamanından önce ulaşıldığını açıkladı


Bin Yıl Hedefleri Komitesi'nin açıklamasına göre, şimdi dünya nüfusunun yüzde 89'unun iyileştirilmiş su kaynaklarına erişimi var.

Kalkınma hedeflerinin temel alındığı 1990 yılında bu oran yüzde 76'ydı. Bin Yıl Hedefleri çerçevesinde bu hedefe 2015 yılında ulaşılması öngörülüyordu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, temiz suya erişimi olmayan insanların sayısının yarı yarıya azaltılması hedefine ulaşılmasını büyük bir başarı olarak niteledi.

Genel Sekreter, bunun hedefi bir "hayal değil, insanların sağlık ve gönencini artırma yolunda yaşamsal bir adım olarak görenlerin" sayesinde başarıldığını söyledi.

Bununla birlikte temiz su kaynakları konusunda sağlanan iyileşme bölgesel açıdan büyük bir dengesizlik içeriyor. Hala temiz suya erişimi olmayanların yüzde 40'ı Afrika'da Sahra çölünün güneyindeki ülkelerde yaşıyor.

Dünya genelinde hala 800 milyon insan kirli su içiyor. Son yirmi yıl içinde 2 milyar insanın temiz suya erişimi sağlandı.

Hindistan'da 626 milyon kişi tuvaletsiz

Bu arada, Water Aid adlı yardım kuruluşu, Bin Yıl Kalkınma Hedefleri'nin önemli bir parçasını oluşturan kanalizasyon konusunda çok geri kalındığı uyarısında bulundu.

Yoksul bölgelere su ulaştırılması konusunda projeler yürüten örgüte göre, Hindistan'da 626 milyon kişinin, bir başka ifadeyle nüfusun yarısından fazlasının tuvaleti yok.


Yoksulluğun azaltılması ve eğitim imkanlarının iyileştirilmesi konusundaki Bin Yıl Hedefleri'ne de 2015'e kadar ulaşılmasının mümkün olmadığı belirtiliyor.