BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Telekom'da 20 bin kişi tedirgin

Türk Telekom'da memur ve sözleşmeli statüde çalışan 20 bin kişinin kaderini Oger Telecoms belirleyecek. Özelleştirme Yasası'nda köklü değişikler yapıldı.

Abone ol

Oger, 20 bin kişiyi elemeden geçirecek

Türk Telekom'da kamu payı yüzde 50'nin altına düşünce personelin 25 bini 180 gün ücretsiz izinli sayılacak. Personeli Telekom'un yeni sahibi seçecek.

Türk Telekom'un yüzde 55 hissesinin devri sonrasında memur ve sözleşmeli statüde çalışan yaklaşık 20 bin kişinin kaderini, Telekom'un yeni 'patronu'nun yapacağı değerlendirme belirleyecek. Hükümet, özelleştirme uygulamalarında yargı dahil karşılaştığı sorunları aşmak ve satış süreçlerini hızlandırmak amacıyla Özelleştirme Yasası'nda köklü değişikler yaptı.

4046 Sayılı "Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" un adı, "Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun" olarak değiştirildi. Yasada, yüzde 55'i için Oger Telecom'un 6 milyar 550 milyon dolar teklif verdiği Telekom personelinin özelleştirme sonrasında kaderini belirleyecek ciddi düzenlemelere de gidildi.

SEÇİLEMEYEN HAVUZA

Buna göre, Telekom'un devri sonrasında kamunun payının yüzde 50'nin altına düşmesi halinde memur ve sözleşmeli statüdeki yaklaşık 25 bin kişi, 180 gün ücretsiz izinli sayılacak. Telekom'un yeni sahibi, bu dönemde personeli elemeden geçirecek. Telekom'un yeni 'patronu' tarafından 'nitelikli, verimli ve yararlı' görülen personelden kalmaları istenecek ve iş teklifi yapılacak. Bu dönemde yapılacak değerlendirmede 'yeterli' görülmeyen personel ise 'havuz'a gönderilecek.

HAKLAR 3 YIL SAKLI

Yasada, Türk Telekom'da nakil işlemi tamamlanmış personele yapılan fark tazminatı ve saklı tutulan haklarının ödenmesinde, personelin eski kurumları ile ilişiklerinin kesildiği tarihin esas alınması öngörüldü. Şahsa bağlı haklar, 15 Ağustos 2003'ten itibaren 3 yıl süreyle saklı tutulacak.

Yasanın yürürlüğe gireceği tarihe kadar nakle tabi tutulan ve şahsa bağlı haktan yararlanan personelin hakları ise yeni kurumlarında göreve başladıkları tarihten itibaren 3 yıl saklı kalacak. Kapatılması veya tasfiyesi nedeniyle bu kuruluşlarda ücretli olarak çalışanlardan sözleşmeleri tazminata hak kazanacak şekilde sona ermiş olanlara, tazminatları dışında ilave iş kaybı tazminatı ödenecek.

Kaynak: