BIST 10.277
DOLAR 32,23
EURO 34,76
ALTIN 2.379,47
HABER /  GÜNCEL

Tek tip askerlik dosyası bakanlıkta

Tek Tip askerlikte sona gelindi. Genelkurmay teknik çalışmalarını tamamladı. Top artık hükümette.

Abone ol

Milyonlarca insanın gözü kulağı bu haberde. Askerlik süresinin ise 9 ya da 12 ay olması planlandığı sistemde herkes aynı çatı altında görev yapacak. Yasa çıkarsa yüzbinlerce askere erken terhis imkanı doğacak.

BAŞBAKANLIĞA HENÜZ GÖNDERİLMEDİ

Genelkurmay'ın aylarca üzerinde çalıştığı teknik çalışmanın tamamlandığını açıklayan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, tek tip askerlikle ilgili çalışmaların bakanlıkta devam ettiğini söyledi.

Gönül, Irak Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Casim El Mafraci ve beraberindeki heyet ile makamında görüştü. Gönül, görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İLGİLİ BAKANLIKLARIN GÖRÜŞÜ ALINACAK

''Hükümetin teknik çalışmayla ilgili görüşünün'' sorulması üzerine Gönül, şunları söyledi:

''Bakanlıklara sormadan hükümet görüşü teşekkül etmez. Bu konu hem Milli Eğitimi ilgilendiriyor hem Maliyeyi ilgilendiriyor hem İçişleri Bakanlığını ilgilendiriyor. Her bakanlığın görüşünü almak gerekiyor. Bu, kanunların normal yürüyüşüdür. Bakanlıkların görüşü alınmadan Bakanlar Kurulunda kanun tasarısı haline gelip imzaya açılmıyor. Bu görüşlere göre teknik çalışmada değişiklikler yapılabilir endişesiyle şu aşamada herhangi bir bilgi vermemiz, sonradan değişecek bir hususu söylememiz manasına gelir diye söylemiyoruz."

EKİM'DE MECLİSE SUNULMASI BEKLENİYOR

1 Ekim’den sonra Meclis’e sunulması ve bu yıl sonuna kadar da çıkması beklenen yasa taslağına göre, kısa-uzun dönem ve yedek subay-er ayrımı kalkacak. Üniversite mezunları da vatani görevlerini er olarak yapacak.

YENİ SİSTEMİN AYRINTILARI

Şu anda TSK'nın hazırladığı dosya kamuoyuna açıklanmasada medyaya konuyla ilgili bilgiler sızdı. Buna göre acemilik 30 gün olacak. Planlamaya göre acemi eğitimi 20 ile 30 gün arasında verilecek. Yemin töreninden sonra ikinci döneme geçilecek. Bu dönemin ise 45 gün sürmesi planlanıyor. Bu süre içinde askerler özellikle silah kullanma konusunda özel eğitimden geçirilecek. Bu sürenin sonunda da personelin birlik görevlendirilmesi yapılacak. Takım komutanları ise mesleği askerlik olan sözleşmeli subaylardan oluşacak.

ASKERLİK ŞU ANDA NASIL?

- Üniversite mezunu olmayan yükümlüler 15 ay uzun dönem er olarak askerlik yapıyor.

- Üniversite mezunu yükümlüler 12 ay yedek subay ya da 6 ay kısa dönem er olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet ediyor.

- Yurt dışında yaşayanlar ise 28 günlük paralı eğitimle askerliklerini tamamlayabiliyor.