BIST 10.567
DOLAR 32,25
EURO 35,01
ALTIN 2.481,77
HABER /  GÜNCEL

Tek tıkla Türkiye'nin ekonomi gündemi

Türkiye ve dünyanda öne çıkan ekonomi ve finans haberlerini sizler için derledik...

Abone ol

SGK Başkanı Fatih Acar, yıllardır köhne bir yapıya bürünmüş olan SGK'nın AK Parti iktidarı döneminde geçirdiği dönüşümü ve gelecekteki vizyonunu anlattı.

Haberajanda'dan Yavuz Selim'e konuşan SGK Başkanı Acar SGK’nın kurulmasıyla çok önemli bir çalışması yapıldığına dikkat çekti.

Acar Sigortalılık açısından norm ve standart birliğinin sağlanması, sürdürebilir bir sosyal güvenlik sisteminin kurulması ve çok önemli olan genel sağlık sigortasına geçilmesi, yani nüfusun tamamının sağlık şemsiyesi altına alınması, bu reformla gerçekleştiğini vurguladı.

SGK Başkanı Acar'ın açıklamalarının dikkat çeken bölümlerini sizler için derledik:

18 YAŞINA KADAR HERKES SİGORTALI

18 yaşına kadar çocukların hiçbir endişe duymadan annesinin, babasının herhangi bir sosyal güvenliğinin olup olmamasından etkilenmeden sağlık açısından “güvendeyim” diyebilmesi çok güzel ve tarihi bir gelişmedir.

ARTIK ÖNLEYİCİ SAĞLIK HİZMETLERİ ÖNEM KAZANDI

Önleyici sağlık hizmetlerine SGK olarak son derece önem veriyoruz. Kurum olarak sigaranın sağlığa etkisiyle ilgili çalışmalar yaptık ve ÖTV’nin arttırılması sağlandı. Aslında SGK’nın sigara ve alkol satışlarından katılım payı alması gerekiyor. Bunu gündeme getireceğiz. Çünkü sigara ve alkolden kaynaklı hastalıklar için çok büyük ödemelerde bulunuyoruz.

BAĞKUR'LULARIN MAĞDURİYETİ GİDERİLDİ

Mesela, bir devlet memuru, işe girdiği günün ertesi günü sağlık hizmetinden faydalanabiliyorken, SSK’lı 90 gün, bakmakla yükümlü olduğu kişiler için 120 gün pirim ödemesi gerekiyordu. Bağ-Kur’lu da 240 gün prim ödüyordu. Şimdi ise bütünü için 30 gün prim ödenmesiyle sağlık hizmeti alınabiliyor. Özellikle Bağ-Kur’lu olanların çok fazla hakları yoktu. Evlenme, ölüm yardımı, cenaze ve geçici iş göremez ödeneği gibi imkânları yoktu. Bu reformla beraber Bağ-Kur’lulara da bu imkânlar verilmiş oldu.

VATANDAŞ KAYIP KAÇAK BEDELİNİ GERİ ALACAK

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYI TIKLAYIN...[PAGE]

Son yıllarda elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedeline olan itirazla ilgili elektrik abonelerini sevindirecek emsal niteliğinde bir karar alındı.

Sakarya'da Tüketici Hakem Heyeti elektrik faturalarında abonelere yansıtılan kayıp kaçak bedeline itirazla ilgili örnek bir karar verdi.

Hakem heyeti hem abonenin itirazını haklı buldu hem de kayıp kaçak bedelinin tüketiciden alınmasıyla ilgili bir düzenleme olmadığına hükmetti. Konu ile ilgili düzenlemeleri inceleyen hakem heyet, kayıp kaçak bedelini abonenin değil, şirketin üstlenmesi gerektiği kararına vardı.

SIFIRCI HOCA TÜRKİYE'NİN NOTUNU BAKIN NEDEN KIRMIŞ

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYI TIKLAYIN...[PAGE]

Türkiye'nin kredi notu görünümünü pozitiften durağana indiren Standard and Poor's raporunun altında imzası bulunan Türkiye Baş Analisti Eileen Zhang, Türk yetkililerle görüşmek için İstanbul'a geldi.

CNN TÜRK'e konuşan Zhang Türkiye kararında hata olmadığını söyledi.

Türkiye'nin notunun neden indirildiğini açıklayan Zhang Euro bölgesi'ndeki ülkelerin tümünün notunun değiştiğinin altını çizdi.

Zhang, "Aslında alınan kararda görünümü Durağan'a çevirdik, bu rutin değerlendirmelerden biriydi ve biz bütün prosedürleri doğru olarak uyguladık. Yaptığımız analize göre hazırladığımız rapor gayet açık." diye konuştu.

PİYASALAR SEÇİM GERİLİMİNİ ATAMIYOR

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...[PAGE]

Yunanistan'ın yeniden seçime gideceği haberleri sonrasında yaşanan sert hareketler yerini biraz daha sakin bir seyre bırakırken akşam FED'den gelecek açıklamalar bekleniyor.

Sabah Asya’dan sert satışlar ile başlayan günde ilk yarı panik satışlarının etkisi altında kaldı.

thelira.com'un haberine göre Dün Yunanistan’ın yeniden seçime gideceği haberleri sonrasında başlayan satışlar yeni günde de etkisini sürdürüyor. Günün ilk yarısında endekslerde sabah yaşan sert satış dalgası yerine biraz daha temkinli bir bekleyişe bıraktı.

İŞTE YUNANİSTAN KRİZİNDEKİ SON DURUM...

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...[PAGE]

17 Haziran'da yeniden seçime gidecek olan Yunanistan'da yatırımcının Yunanistan'dan ümidini kestiğini gösteriyor

17 Haziran'da yeniden seçime gidecek olan Yunanistan'da birliğinin içinde kalması ya da çıkması tartışmaları sürerken yatırımcının Yunanistan'dan ümidini kestiği gözleniyor.

Hükümeti kuramayıp 17 Haziran'da yeniden seçime gidecek olan Yunanistan ile ilgili olarak Merkel ve çiçeği burnunda Cumhurbaşkanı Hollande bir çıkışın olmaması gerektiği belirtilirken IMF Başkanı Lagarde çıkış için mekanizmaların ortaya koyulması gerektiğini dile getirdi. Bu noktada kafalar karışmış gibi görünse de yatırımcı ve ülkede pozisyonları olanlar çıkış kapısına koştu. Yunanistan için kararı vermiş gibi görünen yatırımcılar ülke bankalarından mevduatlarını hızla çekiyor.

MERKEZ BANKASI DOLARA MÜDAHALE EDECEK Mİ?

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYI TIKLAYIN...[PAGE]

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, Merkez Bankası'nın müdahalesi için yarım dolar, yarım eurodan oluşan kur sepetinde 2.08 seviyesinin önemli olduğunu belirtti.

Yunanistan’da da siyasi parti liderleri seçimlerin üzerinden dokuz gün geçmesine rağmen bir çözüm formülüne ulaşamadı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ın 30 gün içinde yeniden seçime gidileceğini açıklamasının ardından yatırımcılar değer kaybeden eurodan kaçarak güvenli liman olarak gördükleri dolara yöneldi.

Ülkede yapılan anketlerde ilk sırada çıkan partinin euro birliği tarafından sağlanan kurtarma paketine karşı olması da Yunanistan'ın eurodan çıkabileceği yönündeki tedirginliği artırdı.

ARTIK KÜÇÜK EVE DÜŞÜK KDV YOK!

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...[PAGE]

Maliye, konutta uygulanan KDV sistemini topyekün değiştiren taslağa son şeklini verdi, Meclis’e göndermeye hazırlanıyor...

Artık sadece 150 metrekareden büyük evlerden alınan yüzde 18’lik KDV 50 metrekarelik bir konuttan da alınabilecek.

Evin rayiç değeri vergisini belirleyecek. Mesela Zorlu Center’da satılan 100 metrekarelik eve de yüzde 18 KDV uygulanacak.

Gayrimenkul sektörünün korktuğu başına geliyor. Bir süredir Maliye’de konutta KDV sistemini silbaştan değiştirecek bir tasarı üzerinde çalışıldığı biliniyordu. Maliye yetkililerinden edinilen bilgiye göre tasarıya son şekli verildi.

PİYASALARDA DOLAR UÇTU, ALTIN ÇAKILDI

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...[PAGE]

Altının onsu uluslararası piyasada düşüşe devam ederek 1.527 dolara kadar geriledi...

Altın 2011 yılı eylül ayında en yüksek 1.921 doları görmüş ve düşüşe geçmişti. 6 Eylül 2011 tarihinden bu yana devam eden düşüş trendinde iki kez 1.530 dolara gerileyen altın buradan gelen alımlarla 1.800 dolar seviyelerine kadar yükselmişti.

Mayıs ayına ise 1.669 dolardan başlayan altının değer kaybı bugünkü düşüşle beraber iki haftada yüzde 8'i aşmış oldu.

İÇERİDE DOLAR 4 AYIN ZİRVESİNDE

Dolardaki bu yükseliş içeride de etkisini gösterdi. Merkez Bankası'nın iki gün önce ek parasal sıkılaştırmaya gitmeyerek politika faizinden fonlama yapma kararı almasıyla birlikte dolar TL karşısında 23 Ocak'tan beri ilk kez 1.83'ü aşarak 1.8325 seviyesini gördü. Serbest piyasada şu dakikalarda 1.8250 liradan alınan dolar 1.8310 liradan satılıyor.