BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

AİHM'de CIA'ye yasadışı nakil davası

Amerikan merkezi haberalma örgütü CIA tarafından yasadışı bir şekilde kaçırılarak Afganistan'a götürüldüğünü iddia eden bir Alman vatandaşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu.

Abone ol

Yasadışı bir şekilde kaçırılarak Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü CIA tarafından Afganistan'a götürüldüğünü iddia eden bir Alman vatandaşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu.

Halid el Masri 2003 yılında Makedonya'dan kaçırıldıktan sonra Afganistan'da Amerikalıların denetimindeki bir gözetim merkezine götürüldüğünü ve burada işkence gördüğünü söylüyor.

El Masri Makedonya'nın kaçırılma olayındaki sorumluluğunu kabul etmesini talep ediyor.

Alman vatandaşı el Masri ABD ve Almanya makamlarına karşı bir çok dava açtı fakat hiç birini kazanamadı.

Amerikan mahkemelerinde 13 CIA ajanı hakkında tazminat davası açma girişimi başarıya ulaşamadı, daha sonra Alman mahkemelerinde bu ajanların iadesini talep ettiği dava da düştü.

El Masri ile ilgili dosya hala Inter Amerikan İnsan Hakları Komisyonu'nun da gündeminde.

Lübnan doğumlu el Masri eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya'nın başkenti Üsküp'den kaçırıldığını ve beş ay Afganistan'da alakonduğunu söylüyor.

El Masri bu beş ayın dördünü Kâbil dışında 'tuz çukuru' adıyla anılan bir gizli hapishanede geçirdiğini ileri sürüyor.

Afganistan'a götürülürken uçakta soyulduğunu, dövüldüğünü, zincirlendiğini, alt bezi giydirildiğini ve zorla uyutulduğunu da anlatıyor.

El Masri bir süre sonra Amerikalıların yanlış kişiyi kaçırdıklarını farketmesi sayesinde kurtulduğunu, bir gün Arnavutluk'da bir yol kenarına bırakılıverdiğini söylüyor.

2007 yılında BBC'ye konuşan el Masri yaşadıklarının travmasını atlatamadığını söylemişti.

El Masri'nin davasına şimdi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin en yüksek yargı mercii olan Büyük Daire Kurulu bakacak.

Mahkemenin El Masri'nin Makedonyalı ajanlar tarafından kaçırılıp kaçırılmadığı ve kaçırıldıysa onu Amerikalılara teslim ettiklerinde işkence göreceğini bilip bilmediklerini belirlemesi aylar alabilir.