BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,77
ALTIN 2.433,26
HABER /  GÜNCEL

Tek tıkla Türkiye'nin ekonomi gündemi

Türkiye ve dünya piyasalarında günün öne çıkan ekonomi ve finans haberlerini sizler için derledik...

Abone ol

Gerçek şahıslar, 26 Mart akşamına kadar Gelir Vergisi beyannameleri verecek. Bu konuda hata yapmamak ve geliri eksiksiz beyan etmek önemli olacak.

Gerçek şahıslar 2011 yılı gelirlerini 25 Mart akşamına kadar vergi dairelerine beyan edecekler. Geçen yıl toplam 1.7 milyon 700 bin kişi Gelir Vergisi beyannamesi verdi. 
YILDA BİR KEZ VERİLİYOR

Yılda bir kez gelir vergisi beyanında bulunulması nedeniyle bir takımhususların hatırlanması güç olabilir. Bu nedenle ileride cezalı duruma düşmemek için dikkatli olunması gerekir. Birtakım giderlerin bağışların eğitim ve sağlık giderlerinin ödenecek vergiye etkisi olduğu unutulmamalı. Bu yazı dizimizde kısaca gelir vergisi beyannamesine ilişkin bir takım hususları okuyucularımıza hatırlatmak istedik.

7 GELİR TÜRÜ BEYAN EDİLİYOR

Gelir Vergisi’nin konusuna giren vergiye tabi gelirler 7 unsurdan oluşur:

*Ticari kazançlar

*Zirai kazançlar

*Ücretler

*Serbest meslek kazançları

*Gayrimenkul sermaye iratları

*Menkul sermaye iratları

*Diğer kazanç ve iratlar.

ALTIN, DÖVİZ VE İMKB'DE BUGÜN NELER OLDU?

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...
[PAGE]
- Geçtiğimiz hafta Yunanistan tahvilleri takasının sonuca bağlanmasıyla gözler Çin’den gelen olumsuz dış ticaret verilerine çevrildi.

Çin’de 22 yılın en yüksek dış ticaret açığının kaydedilmesi öncelikle Asya piyasaları olmak üzere küresel piyasalar üzerinde olumsuz bir etki yaratıyordu Salı günü yapılacak olan FED toplantısı öncesinde yatırımcılar olumsuz gelen Çin dış ticaret verilerinin bahanesiyle alım konusunda isteksiz bir tavır izliyorlardı Geçtiğimiz günde, Avrupa borsalarında paralel bir seyir izlenirken, yurtiçinde endekste ayrışma sonrası bir miktar kayıp oluşuyordu Bugün gerçekleşecek FED toplantısı sonrası gelecek parasal genişleme haberleri piyasalarda tekrar yukarı yönlü hareket etmesine neden olacaktır

ALTIN
Geçtiğimiz gün içinde dolardaki değer artışının emtia fiyatlarında değer kaybına neden olduğunu izledik FED toplantısı öncesi dar bir kanalda hareket eden altın fiyatlarında en düşük 1695 seviyesine kadar düşüş yaşandıktan sonra kapanış ufak bir kayıp ile 1700 dolardan oluyordu Uzun vadede yükseliş hareketinin devamını beklediğimiz altın fiyatlarında 1660 destek seviyesinin korunması yükseliş hareketinin devamı anlamına gelmekle beraber yukarı yönlü hareketlerde öncelikli olarak 1710 direnç seviyesinin geçilmesi gerekiyor


Destek: 1700, 1685, 1670
Direnç: 1710, 1725, 1745

DOLAR/TL
Pazartesi gününe diğer para birimleri karşısında değer kazanarak açılış yapan ABD Doları, beklentinin üzerinde gelen Cari açık verisi ile Dolar/TL kurunun 179 seviyesinin üzerine çıkılmasına neden oluyordu Gün boyunca dar bir kanalda hareket eden Dolar/TL kurunda kapanış 17945 seviyesinden gerçekleşiyordu 180 seviyesinin güçlü bir direnç olduğunu belirttiğimiz kurda bugün yapılacak FED toplantısı öncesi yaşanan yukarı yönlü hareket toplantıdan beklentilerin farklı yönde olduğundan kaynaklanıyor FED’in parasal genişleme politikasına devam edeceği beklentisinin gerçekleşmesi durumunda Dolar tekrar aşağı yönlü hareket edecektir Böylece Dolar/TL kurunda da bir gevşeme yaşanacaktır Öte yandan, toparlanma sinyali veren ABD ekonomisinde faiz artırımı kararı çıkması durumunda kur 180 seviyesinin üzerine çıkarak 182 seviyesine doğru hareket edecektir

İMKB
Çin kaynaklı haberlerin olumsuz olması yatırımcıların FED toplantısı öncesindeki isteksizliği ile birleşince endekste hafif satıcılı bir seyir izlenmesine neden oluyordu Birinci seansta yatay hareket sonrası 59300 seviyesi korunarak kapanış bu seviyeden gerçekleşiyordu İkinci seansta satış baskısının artması endekste destek seviyelerinden 58800 puana kadar bir gerilemeye neden oluyordu Kapanışın 59000 seviyenin bir miktar üzerinde olması bugüne yönelik beklentimizin olumlu olmasına neden olurken, yine FED toplantısından çıkacak sonuç piyasaların yönü konusunda belirleyici olacaktır

Gün içinde takip edilecek destek seviyeleri; 58800, 58500, 58000, direnç seviyeleri ise 59600, 60000, 60300

BANKADA MAAŞ HESABINIZ VARSA DİKKAT!

Maaş hesabınız varsa "Bankaya olan borcunuzu ödemediğiniz taktirde hakkınızda işlem başlatılacak" mesajına şaşırmayın.

Çalıştığı kurum ile banka arasında yapılan anlaşma sonrası bankada adına hesap açtırılan vatandaşların önemli şikayetlerinden bir tanesi de maaş hesaplarından dolayı bankaların kendilerinden habersiz sigorta yapması.

Türkiye'nin En Büyük Şikayet Portalı Şikayetvar'a gönderilen şikayetlere göre " Bankamıza borcunuz var ödemez iseniz hakkınızda işlem başlatılacaktır" mesajı ile bankanın kendilerine sigorta yaptığını öğrenen vatandaşlar sigorta borçlarının ödenmediği için de faizlerle birlikte ödeme yapmak zorunda bırakıldıklarından dert yandılar.

MESAJ İLE SİGORTALANDIKLARINI ÖĞRENİYORLAR

"İki sene önce banka hesabından maaş alıyordum. En son paramı çektikten sonra bir daha atm'ye uğramadım. Artı para hesabına hiç dokunmadım. Cep telefonuma birkaç gündür gelen gecikmeli borcunuzla ilgili tarafınıza ulaşılamamıştır mesajlarına istinaden bankanın müşteri hizmetlerini aradım. Bana hayat sigortası yapıldığını ve bunun artı paradan çekildiğini ödenmediği için faiz bindiğini ekstre bedeli alındığını hesap işletim ücreti kesildiğini söylediler. Bana sormadan beni sigorta yapmışlar. Umarım kredi sicilim karalanmaz."

HESABA SİGORTA AÇILIYOR

"Mardin şehrinde devlet memuru olarak çalışırken kullanmış olduğum maaş kartını İstanbul' a nakil olduğumda hesabı sıfırlayarak kapama dilekçesi verdim. Aradan 2 yıl geçti geçen hafta bankadan hem yazı hem de sms mesajı geldi. Bankaya borcumu ödemem gerektiğine dair hakkımda işlem yapılacağına dair. Hakkımda Ferdi Kaza sigortası başlatılmış. 2011 yılında ve hesabıma tanımlı nakit avansla hesaptan sürekli kesintiler yapılmış. Ben böyle bir ferdi kaza sigortası başvurusu yapmadığımı söyledim ve hesabımı kapamak için bankaya zamanında talimat verdiğimi hatırlattım. Hakkımıza herhangi bir bildirim olmaksızın bankaların hakkımızda sigorta poliçesi imzalamamış olduğumuz halde sigortalı gösterip ek hesaptan alınması suç değil mi?"

KİMSE POLİÇEYİ BULAMIYOR

"Daha önce defalarca müşteri hizmetleri ekibinizle görüştüm bana hiç bir şekilde borcumun olmadığını ifade ettiler. Ancak bir sms geldi ve içeriğinde ise; 'Sn müşterimiz kurtaran hesabınıza ait asgari ödeme tutarı 8.66 TL. Toplam ödeme tutarı 86.61 TL'dir. Asgari tutarı ödemezseniz ihtarname gönderilecektir' şeklinde bir not vardır. Peki şimdi bu nedir? Ne bir imza ne de bir bilgi verilmiş bize ve sigorta yapılmış kimse poliçeyi bulamıyor. İmza sirküleri yok ve tehdit ediliyoruz ki ihtarname çekeriz diye."

BU KİŞİ VE FİRMALAR İHALE YASAKLISI! 
 

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı bazı kişi ve firmalara ihale yasağı getirdi.

Milli Savunma Bakanlığı Milli Eğitim Bakanlığı İçişleri Bakanlığı Sağlık Bakanlığı ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörlüğü bazı kişi ve firmalara çeşitli sürelerle ihale yasağı getirdi. İhale yasaklarına ilişkin duyurular Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre Milli Savunma Bakanlığı Yavuz Kardeşler Makine Eğitim Hizmetleri Gıda Temizlik Taah. İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve ortağı Abdulsamet Yavuz Necla Doğan Gökhan Sayı Cevdet Keresteci FA Makine İnşaat Mühendislik San. Tic. Ltd. Şirketi Genesis Genaratör Makine Elektrik İnşaat Elektronik Turz. İhr. İth. Tic. ve San. Ltd. Ş. ve ortağı Hüseyin Cahit Altınsoy Hümeyra Bulutoğlu Nuri Bülent Olgaçer Kaan Kartal Akgün Sağpar Otom. Pazl. İthalat İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi ve ortağı Mustafa Çoksağlamdemir Garanti Ofis Malzemeleri Pazl. ve Ticaret Limited Şirketi Işık Tarım Ürünleri Sanayi İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi Al-Met Makina Yedek Parça İnşaat Turizm Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi ve ortağı Satıhanım Türksoylu AY-PAK Gıda Pazarlama İthalat İhracat Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi TÜRKÖZ Koll. Şirketi ve ortakları Kayhan Türköz ile Hakan Türköz Sedat Gök TBI Dış Ticaret Limited Şirketi ve ortağı Hakan Şahin Beşyıldız Pazarlama İthalat İhracat Ticaret Limited Şirketi Fatih Gül Haskay Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve ortağı Erkan Altınöz İbrahim Çolak Göktürk Mühendislik Endüstriyel Ürünleri İmalat İthalat İhracat Pazarlama Sanayi Ticaret Limited Şirketi ve ortağı Hasan Koçoğlu Servus Bilişim Teknolojileri AŞ'yi 1'er yıl Mehmet Akif Bardakcı'yı da 6 ay süreyle ihalelere katılmaktan men etti.

Milli Eğitim Bakanlığı Arçev Müh. Müş. İnş. Zir. Hayv. Taah. Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve Önerler İnşaat Ticaret Limited Şirketine 2'şer yıl Mustafa Kılınç'a 1 yıl süreyle ihale yasağı getirdi.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Genmol Tıbbi Malzemeler Kimyasal Maddeler ve Laboratuvar Gereçleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi ve ortağı Salih Mukbil Erdem Pidosan Plastik Doğrama ve İnş. Sanayi Limited Şirketi Yılmaz Koşan'ı 1'er yıl M.T.O. Serhat İnş. Nak. Tem. Eğt. Sağ. Tab. Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve ortağı Erdal Özkan Engin Uğur'u 6'şar ay süreyle Jandarma Genel Komutanlığı da Bardes İstanbul Bilgisayar Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve ortağı Birol Erikçi Emka Tekstil İnşaat Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi Kerim Taranoğlu ZCK Gıda Medikal Turizm Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi Myaks Tekstil Aksesuarları Gıda İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve ortağı Muhittin Korkmaz Nihat Toramanoğlu – Doğa Reklam ve Klişe'yi 1'er yıl Öneri Tekstil İnşaat Mühendislik Hizmetleri Taahhüt Sanayi Ticaret Limited Şirketi ve ortağı Murat Öner'i 6 ay ihalelere katılmaktan men etti.

Sağlık Bakanlığı Doğukan İnşaat Taah. İth. İhr. Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve ortakları Selim Artuk ile Sabri Artuk'a 1'er yıl süreyle ihale yasağı getirdi.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörlüğü Veysel Çarboğa-Memetoğlu Mühendislik ve Zekeriya Çarboğa-Dizayn Mühendislik'i 1'er yıl süreyle ihalelere katılmaktan men etti.

ZENGİN TÜRKLER EV ALMA SIRASINDA!

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...
[PAGE] 

İngiltere'nin başkentinde, fiyatı 1 milyon TL'nin üzerinde olan Thames manzaralı yeni konutlar için Türkiye'den 20'nin üzerinde talep olduğu belirtildi.

Londra'nın en büyük kentsel dönümüşüm projesi VNEBOA'nın ilk etabı Riverlight Projesi geçen hafta İngiltere'den önce Türkiye'de tanıtıldı.

İstanbul'daki tanıtım sonrası Türk yatırımcıların sıraya girdiği haberi yatırım danışmanlık firması Triangle Group kurucusu Metin Güvener'in açıklamalarıyla birlikte Akşam gazetesinde yer aldı.

Haberde 40 metrekarelik 1+1 dairelerin 395 bin sterlin yani 1 milyon 100 bin TL fiyatla satıldığı projeden en az 30 konutun Türklere satılmasının öngörüldüğü belirtildi.

Gazetede Şenay Köşdere imzasıyla çıkan haberde daire fiyatlarının 395 bin sterlin ile 1 milyon 415 bin sterlin arasında değiştiği proje için ilk hafta itibariyle Türkiye'den 20'nin üzerinde talep geldiği kaydedildi.

Triangle Group'un kurucusu Metin Güvener'in "Genel olarak dünya çapında pek çok ülkenin vatandaşlarında 'Londra'da evim olsun' vizyonu var. Türkiye de buna dahil. Son 5 yılda Türkiye'de ciddi bir zenginleşme söz konusu. Buna paralel olarak Türkiye'nin yurtdışında konut talebi de artıyor' açıklamaları yer aldı.

Güvener Türk yatırımcıların ağırlıklı olarak stüdyo ve 1+1 daireleri tercih ettiğini belirterek "Yatırım amaçlı alan da oturmak için alan da var. Mesela Türkiye'den bir işadamı Riverlight projesinden biri 400 bin sterlinlik diğeri 1 milyon 400 bin sterlinlik olmak üzere 2 ev ayırttı. Birini birkaç sene sonra üniversiteye gidecek çocuğu için diğerini kendi için aldığını söyledi' dedi.

"YÜZDE 20'SİNİ TÜRKLERE SATARIM"

Haberde Londra gayrimenkul piyasasına giren ilk Türk yatırımcı Ali Ağaoğlu'nun Türkiye'den Londra'da ev sahibi olmak isteyenlerin sayısının artığı yönündeki sözlerine de yer verilirken Londra Finans Merkezi'nde 157 ve 122 metrelik iki kule yatırımına başlayan Ağaoğlu şunları söyledi:

"Londra yatırımını açıkladıktan sonra çevreden çok sayıda 'bize de yer ayırın' talebi geldi. Projedeki 400 konutun yüzde 20'sini Türkiye'de satacağım. Bu yılın ilk yarısında Londra'daki projeyi satışa sunacağız."

RIVERLIGHT HAKKINDA

Haberde 5 hektarlık alan üzerinde hayata geçirilen Riverlight konut projesi hakkında erilen bilgiler şöyle:

— Londra'nın merkezindeki en büyük kentsel dönüşüm projesi olan VNEBOA'nın ilk etabı. — Chelsea ve Vauxhall köprüleri arasındaki 500 hektarlık bir alanda gerçekleştiriliyor. — 804 dairenin yer aldığı projede büyüklükleri 40 metrekareden 179 metrekareye kadar değişen lüks süitlerin yanı sıra 1 ve 2 odalı daireler ile 3 odalı çatı katları yer alıyor. — Projede en küçük dairenin fiyatı 395 bin sterlin yani 1 milyon 100 bin TL civarında.

SGK'DAN GURBETÇİLERE EMEKLİLİK MÜJDESİ!

 

SGK, yurt dışında çalışan ancak evrakları tam olmadığı için emekli olamayan binlerce vatandaşı sevindirecek bir karar aldı.

Söz konusu vatandaşlar taahhütname vererek emeklilik işlemlerini başlatabilecek. Bilgiler yanlış çıkarsa emekli maaşı faiziyle geri alınacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı yurt dışında çalışan ancak evrakları tam olmadığı için bugüne kadar emekli olamayan binlerce vatandaşı sevindirecek bir karar aldı.

Yeni uygulamaya göre evrakları eksik olan vatandaşlar taahhütname vererek emeklilik işlemlerini başlatabilecekler. Eğer bilgiler yanlış çıkarsa emekli maaşı ilgili kişiden faiziyle birlikte geri alınacak. SGK'nın geçmiş yıllarda yaptığı değerlendirmelerde bazı uyanık vatandaşların kendilerini yurt dışında çalışmış gibi göstererek emekli olduğu tespit edilmişti.

Bu tespitler üzerine SGK 2011 yılının Ocak ayından itibaren yurt dışında çalışan Türk vatandaşlarını emeklilik işlemlerini başlatmak için sigorta bilgilerinin yanı sıra Türkiye'ye giriş çıkışlarını gösteren belgeler de istemeye başladı.

DOĞRULUK TAHHÜTNAMESİ

Ancak Türkiye'ye giriş çıkış kayıtlarının 1991 yılından itibaren bilgisayar ortamında tutulması nedeniyle bir çok vatandaş giriş ve çıkışlarını belgeleyemedi. Bu da yurt dışında çalıştığı halde belgelerini tamamlamayan binlerce vatandaşın emeklilik işlemlerinin aksamasına yol açtı. SGK Yurtdışı Hizmetler Daire Başkanlığı vatandaşların mağduriyetini önlemek için yeni bir formül geliştirdi. Bulunan formüle göre Türkiye'ye giriş çıkışlarını ibraz edemeyen vatandaşlardan 'doğruluk beyannamesi' alınacak.

Beyannamede 'yurt dışında çalıştığına yönelik bilgi ve belgelerin doğru olduğuna' ilişkin taahhüt yer alacak. Bu taahhütname ile vatandaş bilgilerin hatalı çıkması ve yanıltıcı çıkması halinde aldığı tüm aylıkları iade edecek. SGK bilgilerin doğruluğunu ise ilgili ülkelerin sosyal güvenlik kurumlarından araştıracak. Bu süreçte ise vatandaşların mağduriyeti önlenmiş olacak.

7 MİLYON KONUT YAPILACAK!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Afet dönüşüm yasası, can kurtaran bir yasadır. Bilimsel bir heyet kurulacak ve bu heyetin sakat dediği binalar yıkılacak'' dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Bakan  Bayraktar afet dönüşümünde fikirlerine başvurmak amacıyla Arama Kurtarma Derneği  (AKUT) Başkanı Ali Nasuh Mahruki ile bir araya geldi.

Bakan Bayraktar  görüşmede yaptığı konuşmada ana görevlerinin Türkiye'yi ''salaş'' yapılardan  kurtarmak olduğunu belirtti.

Bu zor işin üstesinden geleceklerine  inandıklarını ifade eden Bayraktar şunları kaydetti:
''Afet dönüşümünde  AKUT gibi sivil toplum kuruluşlarının aklına ve desteğine ihtiyacımız var.  Bilimsel bir heyet kurulacak ve bu heyetin sakat dediği binalar yıkılacak. 1.5  milyonu İstanbul'da olmak üzere ülke çapında 7 milyon konut yapılacak. Bu sayede  muazzam bir istihdam oluşacak.''
Mahruki de afete dayanıklı bir Türkiye  için çabaladıklarını alt ve üst yapısı sağlam inşa edilmiş kentler kurulması gerektiğini vurgulayarak ''Afet dönüşümünü dört gözle bekliyoruz. Afet  dönüşümünün kamuoyunda karşılığı var. Yeni yeni mahalleler kurulmalı afete  dayanıklı yeni binalar yapılmalı herkes yeni kentler yeni mahalleler kurma  konusunda birbiriyle çalışmalı'' ifadelerini kullandı.

Mahruki görüşmede  ''Kendi Everest'inize Tırmanın'' adlı kitabını Bakan Bayraktar'a hediye  etti.

YENİ İPad HANGİ ÜLKEDE NE KADAR?

 
[PAGE]

Yeni iPad'in hangi ülkelerde hangi fiyatlarla satılacağını biliyor musunuz? İşte iPad'in en pahalı olduğu ülkelerden en ucuz olduğu ülkelere doğru sıralanan 10 ülke ve fiyatları...

Yeni iPad'in ülkemizde hangi fiyatla satışa çıkacağını henüz bilmiyoruz. Ancak Apple'ın büyük ilgi gören tabletinin birçok ülkede hangi fiyatla satılacağı ortaya çıktı bile. Aşağıdaki listede yeni iPad'in en pahalı olduğu ülkelerden en ucuz olduğu ülkelere doğru sıralanan 10 ülke ve fiyatları görebilirsiniz. 

10. Fransa
WiFi 16GB: 489 Euro WiFi ve LTE 64GB: 814 Euro
9. Almanya
WiFi 16GB: 479 Euro WiFi ve LTE 64GB: 799 Euro
8. İngiltere
WiFi 16GB: 478 Euro WiFi mobil veri 64GB: 789 Euro
7. İsviçre
WiFi 16GB: 439 Euro WiFi mobil veri 64GB: 712 Euro
6. Avustralya
WiFi 16GB: 433 Euro WiFi mobil veri 64GB: 723 Euro
5. Japonya
WiFi 16GB: 403 Euro LTE sürümü bulunmyor.
4. Singapur
WiFi 16GB: 400 Euro WiFi mobil veri 64GB: 656 Euro
3. Kanada
WiFi 16GB: 395 Euro WiFi mobil veri 64GB: 646 Euro
2. Hong Kong
WiFi 16GB: 381 Euro 4G sürümü Hong Kong'da bulunmuyor.
1. ABD
WiFi 16GB: 380 Euro (499 ABD doları) WiFi mobil veri 64GB: 631 Euro (829 ABD doları)