BIST 9.693
DOLAR 32,51
EURO 34,76
ALTIN 2.496,27
HABER /  GÜNCEL

Tayland'da muhalefet erken seçimi boykot edecek

Tayland'da ana muhalefet, hükümetin günler süren protestoların ardından belirlediği erken seçimi boykot edeceklerini açıkladı.

Abone ol

Tayland'da ana muhalefetteki Demokrat Parti 2 Şubat'ta yapılacak erken genel seçimleri boykot edeceklerini açıkladı.

Partinin lideri Abhisit Vejjajiva, düzenlediği basın toplantısında seçimde aday göstermeyeceklerini belirterek yaptığı açıklamada, "Ülkede siyasetin başarısız olduğunu söyledi."

Tayland Başbakanı Yingluck Şinavatra, ülkede süren gösteriler üzerine parlamentoyu feshettiğini duyurmuş ve seçim çağrısı yapmıştı.

Tayland Genelkurmay Başkanı, daha önce yaptığı açıklamasında ülkedeki siyasi bölünmenin "bir iç savaşı tetikleyebileceği" uyarısında bulunmuştu.

General Prayuth Çan-oça, her iki taraftan üyelerin yer aldığı seçilmemiş bir "halk meclisi" kurulmasını önermişti.

Muhalefet de benzer önerilerde bulunuyor.

Yingluck Şinavatra'nın partisi 2011'de seçimleri kazanmıştı.

Tayland'da göstericiler, Başbakan Yingluck'un hükümetinin asıl olarak sürgündeki eski siyasi lider olan kardeşi Taksin Şinavatra'nın kontrolünde olduğunu söylüyor.

Hükümetin meclise sunduğu tartışmalı siyasi af tasarısının da Taksin'in cezasını çekmeden geri dönmesini sağlamak için önerildiği iddia ediliyor.

Tayland'daki son gösteriler, Taksin taraftarlarının düzenlediği ve iki aylık oturma eyleminde 90'dan fazla kişinin ölmesine neden olan 2010 gösterilerinden bu yana düzenlenen en büyük protestolar olmuştu.

Yingluk’un kardeşi Taksin Şinavatra 2006 yılında gerçekleşen bir askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmıştı. Yingluk ise 2011’de düzenlenen seçimlerle yönetime gelmişti.