BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Tatlıses ve Erdoğan birbirine benziyor!

İbrahim Tatlıses'in, AK Parti'ye adaylığı, ilginç fikirleri de beraberinde getirdi.

Abone ol

Silahlı saldırı sonucu ağır yaralanan ve yoğun bakıma alınan İbrahim Tatlıses'in, AK Parti'ye adaylığı, ilginç fikirleri de beraberinde getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İbrahim Tatlıses'in birbirine benzediğini belirten Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazife Güngör, 'Ortak noktaları içinde bulundukları ortamın verilerini kullanarak büyüme ve yükselme hırsı. Her ikisi de toplumun değerlerini, beklentilerini, nabzını çok iyi okuyor ve kullanıyor' dedi.

Güngör, Tatlıses'in zor koşullardan çıkıp bugünlere geldiği için, hayalleri süsleyen bir figür olduğunu belirtti ve 'Onun için artık siyaset dönemidir' dedi.

Akşam gazetesinden Şenay Yıldız'ın yaptığı röportajdan ayrıntılar;

HAYALLERİ BESLEYEN BİR FİGÜR

- Zor koşullardan çıkıp, nasıl bu kadar yükseldi İbrahim Tatlıses?

Eğitim düzeyinin hala çok düşük olduğu bir toplumsal yapı, 3-4 milyon kişinin okuma yazma hiç bilmediği bir ortamda yaşıyoruz. Böyle bir toplumda insanların büyüme, başarı kazanma, kendi hayat çizgilerini istedikleri gibi yönlendirme olanakları sınırlıdır. Hayatlarını istedikleri gibi yaşama şansı olmayan insanlar için, olanaksızlıkların yerini hayaller doldurur. İşte Tatlıses insanların hayallerini besleyen bir figür oldu. 1970'lerin başında Urfa'dan çıkıp da Ankara'ya geldiğinde onu besleyen başarı öyküleri, inşaat işçiliği, mağara evinde doğması, yoksullukla boğuşmasıydı. O, hepimizin içindeki yıldız olma hayallerini besledi insanların kalbini fethetti. Meydan okuma üzerine kurulu bir büyüme efsanesi onunki.

ERDOĞAN'LA BENZEŞİYORLAR

- İbrahim Tatlıses popülizm yapıyor dediniz. Nasıl yapıyor bunu?

Bunu çok farklı alanlarda görebiliriz. Mesela AKP'nin getirdiği bir demokratik açılım politikası var. Tatlıses ne yaptı bu süreçte? Bütün şovlarında Kürtçe şarkılar söylemeye, Kürtçe kasetler yapmaya, televizyonda Kürtçe 'merhaba' demeye başladı. Dolayısıyla, buradan da tutturdu ve projeye kendiliğinden dahil oldu. Tıpkı Erdoğan gibi toplumdaki gidişatı çok iyi yoklayıp, onun üzerine hemen projesini kurabiliyor. Ya da mevcut projenin bir yerine kendini kolayca eklemleyen bir isim. Popülizm dediğimiz şey burada devreye giriyor. Evet, çok tanınıyor, çünkü Türkiye'deki sosyo-kültürel iklimi çok iyi analiz ediyor ve sezinliyor. Orada nereye oturacağını, nereden yola çıkacağını, nasıl yürüyeceğini çok iyi biliyor. Tatlıses aslında toplumda tutabilecek pek çok popülist değeri kullanarak, kullanmasını da bilerek başarılı olan ve büyüyen bir adam. Bu açıdan Erdoğan'la benzeşiyorlar.

- Siyasette nasıl bir figür olur Tatlıses?

Tatlıses gibi insanlar için siyasette siyasetin kurallarıyla iş yapmak önemli değil, kendi tarzını koyup, büyümek önemli. Bu nedenle, yolun ne olduğu çok da önemli değil. Her iktidar onu cezbetmiştir. Onun için artık siyaset dönemi. Önce Cem Uzan, şimdi AKP dönemi...

- Erdoğan ile Tatlıses arasında benzerlik kurdunuz. Nasıl bir paralellik var?

İkisi de zor koşullardan geliyor, ikisi de halk adamı ve ortak noktaları popülizm. Erdoğan ve Tatlıses'in ortak noktası; bulundukları ortamın verilerini, değerlerini, beklentilerini kullanarak büyüme ve yükselme hırsı. Erdoğan toplumdaki geleneksel değerleri, insanların inançlarını kullanarak, onlar üzerinden bir popülarite kazanma ve büyüme hırsı içerisinde. Tatlıses de toplumun sosyo-kültürel nabzını çok iyi algılayarak ve kullanarak büyüyen biri. İkisi de toplumun değerlerini çok iyi okuyor ve kullanıyor, halktan aldığı verileri işleyerek, tekrar halka yönlendiriyorlar.

- Tatlıses'in Erdoğan'la aynı yerde olması nasıl bir etkileşim yaratır?

Birbirlerini beslerler. AKP popülist siyaset yapan bir parti. İbrahim Tatlıses de zaten büyüme projesini Erdoğan gibi popülizme dayandıran ve büyümek isteyen bir kişilik. İkisinin de birbirine ihtiyaç var, ikisi de aynı derecede popüler. Biri siyasetin, öteki sanatın ve iş dünyasının popüler kişiliği. AKP'nin demokratik açılım projesi sürdüğü müddetçe Tatlıses gibi bir isme ihtiyacı olur. Çünkü Kürt aksanı kullanıyor, hem Arap hem Kürt kökeni var, halk içinde belli ölçüde sevilen, hayranlık duyulan bir sanatçı. Bütün bunlar AKP'nin bu demokratik açılım projesiyle çok uyumlu. Tatlıses politik kaygıları olan bir kişilik değil, popülist kulvarda işini yürüten bir adam. Şu anda AKP onun için en garanti siyasi yapı. Onun için oradan Meclis'e gitmek istiyor. Politika işlerini daha kolay yürütmesi için alan açacaktır, o kadar. Siyasi bir figür olma özelliği yok.