BIST 9.994
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.431,65
HABER /  EKONOMİ

Tatlı hayata son operasyonu

Türkiye'nin en büyük şirketlerinden olan Kayseri Şeker'in Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık ve 30 kişi gözaltına alındı. Gerekçe yolsuzluk ve çete kurmak. İşte operasyonun detayları.

Abone ol

80 bin çiftçinin ortak olduğu Kayseri Şeker'in parasıyla Boğaz'da yalı tutan, 2 milyon euroluk makam aracına binen, fabrikaya akrabalarını dolduran Yönetim Kurulu Başkanı Özışık, yolsuzluk ve çete kurma suçlamasıyla gözaltına alındı

Kayseri Şeker Fabrikası'ndaki tatlı hayata neşter vuruldu. Ankara Özel Yetkili Savcısı Cemil Tuğtekin'in talimatıyla Kayseri, Ankara, İstanbul, Bursa, Gaziantep ve Sivas'ta kurum yöneticilerine yönelik eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. Aralarında Kayseri Şeker Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık'ın da yer aldığı 30 kişi gözaltına alındı.

31 ADRESTE ARAMA

Bir yıl süren teknik-takip ve gizli izleme sonucu deliller toplandı ve 31 adreste arama yapıldı. Şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda biri kurusıkı, 5'i ruhsatsız, 3'ü ruhsatlı toplam 9 tabanca ile bu silahlara ait şarjör ve mermiler ele geçirildi. Polis, Kayseri Şeker Fabrikası, Pancar Ekicileri Kooperatifi ile şüphelilerin evlerindeki bilgisayar, belge ve dokümanlara incelenmek üzere el koydu.

Ankara'da Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurul Üyesi Oktay E., reklamcılar E.V. E.D., S.K. A.Ç. gözaltına alındı. Zanlılara ilişkin "haksız kazanç elde etme'', "genel kurul seçimlerinde aday olan kişileri sindirme'' ve "aşırı zenginleşme'' iddialarının bulunduğu ifade edildi.

MEDYA GÜNDEME GETİRDİ

2000 yılından bu yana lüks içinde yaşadığı ortaya çıkan yöneticiler keyfi uygulamaları jet sosyeteyi kıskandıracak türdendi. Medyaya yansıyan müfettiş raporlarında çarpıcı bilgiler yer alıyordu. Buna göre, 80 bin çiftçinin ortak olduğu fabrikada memur maaşı ile çalışan yöneticilerin, şahsına ve şirkete üst gruba hitap eden onlarca makam aracı aldırdı. Yine şirket yöneticilerinin yıl içerisinde onlarca kez yurt dışı seyahatlere gittiği ve buralarda yaptığı alışverişleri dahi şirkete fatura ettirdiği belgelerde yer alıyordu.

2 milyon euroluk makam aracı filosu
KAYSERİ Şeker'deki lüks ve şatafat kendini şirket araçlarında da gösteriyordu. Neredeyse piyasaya yeni sürülen üst segmentteki araçların birçoğunu Kayseri Şeker Fabrikası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık'ın ve yakınlarının altında görmek mümkün. İşte değeri 2 milyon euroyu bulan ve birçoğu zırhlı olan araçların listesi :

BMW X6, Range Rover Jeep, Mercedes C 180, Hyundai Tucson Jeep , Mercedes B 150, Audi Q7 Jeep, BMW 5.20, Nissan Navara, Volkswagen Jetta, Mazda 2, Mercedes E 270

Fabrikanın kasası boşaldı borç 400 milyona çıktı
KAYSERİ Şeker Fabrikası yıllık 700 milyon TL'ye dayanan şeker satış kotasına rağmen son aylarda kasasında neredeyse tek kuruş kalmamıştı. Bu da yetmezmiş gibi şirketin bankalara yönelik 400 milyon TL'yi bulan kredi borcu bulunuyordu. Firma Eylül ayında yeni bir kredi anlaşmasına daha imza attı. Ancak bu anlaşma kısa bir süre önce bankalar tarafından tek taraflı olarak fesh edildi.

BOĞAZ'DAKİ YALIYI LOJMAN YAPTI

KAYSERİ Şeker Fabrikası yöneticilerinin lüks hayatının en önemli örneklerinden biri de Mimar Ahmet Vefik Alp'e ait Sarıyer'deki Boğaz'a nazır yalıyı şirkete kiralayarak lojman yapmaları oldu. Çoğu zaman boş duran yalıda personel ve Mercedes S 500 marka bir otomobil hazır bulunduruluyordu.

ERGENEKON AVUKATINA 27 MİLYON TL


Yaklaşık 80 bin çiftçinin ortak olduğu Kayseri Şeker, bir arazi davasında Mustafa Olcayto Özhan ve Atilla Ersoylu'ya çifte ödemeyle 27 milyon liralık vekalet ücreti vererek bir rekor kırdı. Avukatlardan Mustafa Olcayto Özhan'ın Ergenekon davasının avukatı olması dikkat çekmişti.