BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Taşeron işçi haberleri- 14 Kasım 2013

Çalışma Bakanlığı, kıdem tazminatı ve taşeron işçilerin durumuyla ilgili yaptıkları çalışmaları sendikalarla paylaştı

Abone ol

Önceki gün işçi ve işveren temsilcilerinin bir araya geldiği Üçlü Danışma Kurulu’nda kıdem tazminatı, taşeron işçilerin durumu ve uzaktan çalışma modelleri masaya yatırıldı.

Zaman Gazetesi'nden İsa yazar'ın haberine göre, Çalışma Bakanlığı, bu üç konu ile ilgili yaptığı çalışmaları sendikalarla ve işveren temsilcileriyle paylaştı. Çalışma Bakanlığı’nın hazırladığı ve taraflara sunduğu taslağa göre hükümet, kıdem tazminatında yeni model önerisini somutlaştırdı. Bireysel Kıdem Fonu Sistemi’yle tüm işçileri kapsayan, kazanılmış hakların korunduğu bireysel kıdem hesabına geçilecek. Öte yandan bakanlığın çalışmasına göre taşeron işçilerin ücretlerinde iyileştirmeye gidilecek. Bu amaçla işin ve işçinin niteliğine göre bir ücret skalası belirlenecek. Ayrıca, taşeron işçinin ücretinden asıl patron ve devlet sorumlu olacak.

Hükümetin işçi sendikaları ve işverenlere verdiği ön çalışma raporuna göre Bireysel Kıdem Fonu hesabıyla mevcut çalışan işçilerin kazanılmış ve gelecek hakları korunacak. Buna göre halen aktif çalışan yaklaşık 12 milyon kişi aynı sistemde devam edebilecek. Bireysel Kıdem Fonu yeni işe girenler için geçerli olacak. Kıdem primi, işçinin bireysel kıdem hesabına yatırılacak. Bireysel kıdem hesabı, Bireysel Emeklilik Sistemi içinde nemalandırılacak. Mevcut işçiler mevcut sistemde devam etme ya da yeni sisteme geçme hakkına sahip olacaklar. Yasanın yürürlük tarihinden sonra işe girenlerin ise yeni sisteme tabi olması zorunlu hale gelecek.

Yeni sistemde kıdem primini yatırmayan işveren için 5 puanlık prim teşvikleri başta olmak üzere istihdam teşviklerinden yararlanamayacak. Ayrıca işveren vaktinde yatırmadığı primi faiziyle birlikte ödemek zorunda olacak. Çalışma Bakanlığı’nın işçi ve işveren temsilcilerine yaptığı sunumda Kıdem Tazminatı Fonu’na ilişkin en önemli kısımlarla ilgili ise bir bilgi yer almadı. Bu hususların başında halen bir yıl için 30 gün olan kıdem tazminatı hak kazanma oranlarının yeni sistemde nasıl olacağı geliyor. İşveren temsilcileri bu oranların 15 güne indirilmesini öneriyor.