BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Tartışmalı müdür geri dönüyor

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevinden alınan Ramazan Akyürek'i sevindirecek karar

Abone ol

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevinden bir süre önce alınan Ramazan Akyürek, Ankara 14.Bölge Mahkemesi'nin kararı gereğince makamına geri dönüyor.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastinde ihmali olduğu gerekçesiyle görevinden alındığı iddia edilen Akyürek, 16 Ekim 2009 tarihinde pasif görev olan Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı emrine uzman kadrosu verilmişti. Akyürek'ten boşalan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'na da Konya İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal getirilmişti.

Bu karara itiraz eden Akyürek, Avukatı Nurullah Albayrak, aracılığıyla işleminin haksız, sebepsiz ve hukuka aykırı olduğunu öne sürerek, 6 Ocak 2010'da Ankara 14. Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Avukat Albayrak, görevden alma kararının esastan iptali ve mağduriyetin önlenmesi için yürütmenin durdurulması talebinde bulundu. Mahkeme, yürütmenin durdurulması talebini 25 Ocak 2010'daki kararıyla yerinde buldu. Kanun gereği bu kararın idare tarafından 1 ay içinde uygulanması gerekiyordu. Ancak İçişleri Bakanlığı, 15 gün önce yürütmeyi durdurma kararına itiraz etse de, mahkemenin nihai kararı 10 Şubat'ta geldi. Mahkeme, bakanlığın istemini reddetti. Böylece İçişleri Bakanlığı mahkemenin kararı gereği 26 Şubat 2010 tarihi Akyürek için geri dönüş tarihi olarak kesinleşmiş oldu. Ramazan Akyürek, 2003-2006 arasında Trabzon Emniyet Müdürlüğü koltuğunda oturduktan sonra, 8 Mayıs 2006'da Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'na atandı.

Özel Harekât ve İstihbarat Daire Başkanlığı'nda uzun süre Emniyet Amirliği yapan Akyürek, Trabzon'da, Yasin Hayal tarafından bombalanan Mc Donalds eylemi, F Tipi cezaevlerini protesto amacıyla TAYAD adına bildiri dağıtan 5 gence yönelik linç girişimi, Rahip Andrea Santoro'nun suikastı, Trabzonlu futbolcular Fatih Tekke ile Gökdeniz Karadeniz'in otomobilinin kurşunlanması soruşturmalarını yürüttü. Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı mütfettişleri, Akyürek'i yeterli önlemi almamakla suçlamış ve raporlar doğrultusunda Akyürek görevden alınmıştı.