BIST 10.267
DOLAR 32,31
EURO 34,82
ALTIN 2.414,82
HABER /  GÜNCEL

Tartışmalı kürtaj yasasına kabul

İspanya'da son dönemlerde yoğun olarak tartışılan yeni kürtaj yasası Mecliste kabul edilerek Senatoya gönderildi.

Abone ol

Yasa tasarısında küçük bir değişiklik yaparak 6 küçük siyasi partiyi yanına alan sosyalist hükümet, ana muhalefet Halk Partisi'nin (PP) karşı çıkmasına rağmen Meclis onayını almayı başardı.

Yeni yasada en çok tartışılan, 16 yaşındaki kızların ailelerinden izin almadan kürtaj yapabilmelerine hak tanıyan madde oldu.

Hükümet, başta Bask Milliyetçi Partisi (PNV) olmak üzere bazı küçük partileri ikna edebilmek için, "aile içi şiddet, tehdit, kötü muamele veya baskı" halleri dışında, 16 yaşındakilerin kürtaj yaparken ailelerine haber vermelerini zorunlu kılan bir değişiklik yaptı.

16 yaşındaki bir kız, kötü muamele ve şiddet korkusu yaşadığını doktoruna söylerse, ailesinden izin almadan kürtaj olabilecek.

Katolik Kilisesinin sert eleştirilerine maruz kalan yeni yasanın meclisten geçmesi, Fırsat Eşitliği Bakanı Bibiana Aido ve Sağlık Bakanı Trinidad Jimenez tarafından sevinçle karşılandı.

Hükümetten yapılan açıklamalarda da, "Yasa, kadının gebeliğine karar verme hakkına saygı gösterilmesini içeriyor. Hedef, daha az kadının kürtaj yapması, ama kürtaj yapanın da bunu bilinçli ve güven içinde yapabilmesidir" denildi.

İspanya'da kürtaj 23 yıl önce çıkarılan bir yasa ile suç olmaktan çıkarılmıştı.

Yeni yasada kürtaj haklarını genişletme gereği duyan sosyalist hükümet, normal şartlarda hamileliğin 12. haftasına kadar tanınan kürtaj hakkını 14. haftaya kadar çıkardı. Ceninde fiziksel hasar tespit edilmesi halinde hamileliğin 22. haftasına kadar olan hak ise 24. hafta olarak değiştirildi.