BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,77
ALTIN 2.507,72
HABER /  GÜNCEL

Tarım Bakanlığı çiftçiyi uydudan takip edecek!

Tarım Reformu Genel Müdürlüğe bağlı daire başkanlıkları ve İl Müdürlükleri personellerinin katılımıyla düzenlenen Coğrafi Bilgi Sistemleri toplantısı Antalya'da düzenlendi.

Abone ol

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Coğrafi Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığınca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına Genel Müdürlükleri, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Hukuk müşavirliği, Tarım Reformu Genel Müdürlüğe bağlı daire başkanlıkları ve İl Müdürlükleri personellerinin katılımıyla düzenlenen Coğrafi Bilgi Sistemleri toplantısı Antalya'da düzenlendi.

Konuma dayalı gözlemlerle elde edilen grafik ve grafik-olmayan bilgilerin toplanması, saklanması, işlenmesi ve kullanıcıya sunulması işlevlerini bütünlük içerisinde gerçekleştiren bir bilgi sistemi olan Coğrafi Bilgi Sistemleri, günümüzde yeryüzü şekillerini ve yer yüzünde gelişen olayları haritaya dönüştürmek ve bunları analiz etmek, hizmet alanındaki olayların tanımlanmasından da ve ileriye dönük tahminlerde bulunarak stratejik planların yapılmasında yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

19-23 Mart 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitim CBS Daire Başkan V. Dr.Hakan Erden tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başlayan eğitimde CBS Daire Başkanlığı faaliyetleri içinde olan, CBS sistemlerine ilişkin temel kavramlar, Uzaktan Algılama Tekniklerinin kullanımı, Belirli Ürünlerin Uzaktan Algılama Teknikleri İle Görüntü Üzerinden Ayırt Edilmesi, Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi(TARBİL), Tarım ve Kadastro Parsellerinin Çiftçi Kayıt Sisteminde Kullanımı, Arazi Parsel Tanımlama Sistemi, Köy Veri Tabanının Oluşturulması, Arazi Kullanım ve Kullanım Değişiklikleri, Ürün Desenlerin Oluşturulması çalışmalarına yer verilmiştir.

Tarım Reformu Genel Müdür V. Dr. Gürsel Küsek gönderdiği mesajda "Coğrafi Bilgi Sistemlerinin günümüzdeki önemini, CBS faaliyetlerinin Tarımsal Desteklemelerden başlayarak tarımın her alanında kullanılması gerektiğini vurgulamıştır.

Eğitim kapsamında; cisimlerle fiziksel temas sağlamadan, görüntü veya fotoğraflarla tanımlanmasına olanak sağlayan, özellikle Tarımsal Desteklemeler açısından ekilen ürünün nerede, ne kadar ekildiğini belirlemeye de yarayan Uzaktan Algılama Tekniği, çalışmaları üzerinde durulmuş, Buğday, ayçiçeği, pamuk ve zeytin ürünlerine uydu görüntüleri üzerinden bu ürünlere ilişkin ayrıştırmaların nasıl yapılacağı anlatılmıştır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanımındaki başarısının, mevcut uygulamalarının Bakanlık birimlerine aktarılması, eğitimin temel amacını olmuştur.