BIST 10.009
DOLAR 32,33
EURO 34,73
ALTIN 2.436,19
HABER /  DÜNYA

Tarihi ayyıldızın hüzünlü öyküsü

Almanya'ya savaş ganimeti olarak getirilen Türk kadının anısına dikilen ay yıldız düştü. Thedinghausen kasabasında bulunan ay yıldız yenilenecek

Abone ol

Almanya'nın Thedinghausen kasabasındaki belediye binasının çatısında bulunan 156 yıllık ay yıldız, malzeme yorgunluğu nedeniyle yere düşerek kırıldı. Bremen kenti yakınlarındaki kasabanın en önemli simgesi olan ay yıldızın yenilenerek yerine takılacağı öğrenildi.

Diğer yandan ay yıldızın binaya yerleştirilmesinin ardından ilginç ve trajik bir hikayenin bulunduğu ortaya çıktı. Sabah'tan Hayri Tayçu'nun haberine göre Ay yıldız, bugün belediye binası olarak hizmet veren binanın geçmişteki sahibi Dr. Wilhelm Grimm tarafından 1855'te taktırıldı. Dr. Grimm'in ay yıldızı Osmanlı- Rus savaşı sırasında bir Alman Prens Anton Ulrich tarafından Karadeniz'den "ganimet" olarak Almanya'ya getirilen Türk kökenli babaannesi Anna Charlotte Rhebisch'in anısına taktırdığı öğrenildi. Babaannesini hiç görmeyen Dr. Grimm'in taktırdığı ve binanın tepesindeki saat kulesinin üzerine yerleştirilen ay yıldız, bu tarihten itibaren kasabanın simgesi haline geldi. Ancak ay yıldız zamanla eskidi ve kısa süre önce kopup yere düşerek kırıldı. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Belediye Başkanı Gerd Schröder ise "Ay yıldız yenilecek" müjdesini verdi.

DR. Grimm'in babaannesi, Karadeniz'den çıkarıldıktan sonra ilk olarak Rusya'nın St. Petersburg kentine götürüldü. Çok iyi bir eğitim verilerek Almanca öğretilen güzel ve akıllı genç kız, "Anna Charlotte Rhebisch" adını aldıktan sonra, Almanya'ya getirildi. Braunschweig Prensi Anton Ulrich, Charlotte'yi, büyükannesi Düşes Christine Louise'nin yanına verdi. Düşes, güzelliği ve sadakati nedeniyle çok sevdiği Charlotte'yi himayesine alıp sonsuz güven duydu. Düşes, onu Papaz Grimm ile evlendirmek istediğini belirterek, maddi destek sözü de verdi. Ancak Düşes, düğüne birkaç gün kala ölünce, saraydaki entrikalar yüzünden Charlotte eşiyle bölgeyi terk etti. 9 çocuk doğuran Türk kadın, 1766'da 44 yaşındaki sefalet içinde öldü.