BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.427,56
HABER /  DÜNYA

Tarihi anıtın sırrı bir türlü çözülemiyor

Tarihi Milattan Önce 1200’lü yıllara dayanan ve Friglerin kutsal şehri olarak bilinen Midas şehrindeki Yazılıkaya Anıtı’nın sırları çözülemi...

Abone ol

Tarihi Milattan Önce 1200’lü yıllara dayanan ve Friglerin kutsal şehri olarak bilinen Midas şehrindeki Yazılıkaya Anıtı’nın sırları çözülemiyor.
Eskişehir’in Han ilçesi Yazılıkaya köyünde bulunan Friglere ait olan tarihi anıtın üzerinde ve çevresinde bulunan döneme ait yazıların sırrı halen çözülemiyor. Köyün muhtarı olan ve bölgede 23 yıldır bekçilik yapan Veysel Gündoğdu, Van’ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe beldesinde yaşayan ve beldedeki kalede bekçilik yapan 68 yaşındaki Mehmet Kuşman’ın Urartu çivi yazısını çözmesi üzerine, kendisinin burada bulunan Frig yazılarını çözeceğini söyledi. Gündoğdu, ‘‘Araştırmacıların bazıları buradaki 3 kelimeyi okuduklarını söylüyorlar. Bir tanesi yukarıda bulunan ‘Attis’ yazısı, onun da bir tanrı olduğu söyleniyor. ‘Midai’ yazısı var onu da ‘Midas’ olarak çözüyorlar. Bir de kenarda bulunan ‘Baba’ yazısı var. O da Hititçe ‘Hubaba’, Frigce ‘Kibele’ olabilir diye tahmin ediliyor. Urartulara ait yazıları benim gibi çalışan bekçi meslektaşım okudu ve tarihe geçti. Urartuca bilen tek bekçi o. Ben bunu 2 yıl önce duydum ve ben de bu Frig yazılarını çözmek için uğraşıyorum. Frig yazısı çok az yerde var. Bu yazılar daha fazla yerde bulunsa daha çabuk çözülecek. Ben çözeceğim nasip olursa’’ dedi.
İşini ve tarihi çok sevdiğini ifade eden Veysel Gündoğdu, bu yüzden tarihi daha kapsamlı öğrenmek, bölgeye gelen turistlere yardımcı olmak ve burayı tanıtabilmek için 3 dil öğrendiğini belirtti. Gündoğdu, ‘‘Gelen yabancı turistlere yardımcı oluyorum. Almanca, İngilizce ve İtalyanca öğrendim. Burada rahatça gezebilecek kadar biliyorum’’ diye konuştu.
Tarihi Yazılıkaya Anıtı ve bölge hakkında bilgi veren Gündoğdu şunları kaydetti:
‘‘Buranın tarihi milattan önce 1200’lü yıllarda başlıyor. En parlak yıllarını ise 8’inci ve 6’ncı yüzyıllar arasında yaşıyor. Burası Frigyalıların dini merkezi olarak yapılmış. Başkentleri Polatlı Gordion’dur. Burası Friglerin ikinci önemli kutsal şehirleri yani bizim Kabemiz gibi. Burada açık hava tapınakları var. Kurban kestikleri adak yerleri var ve bu gördüğünüz Yazılıkaya, bir açık hava tapınağı. Önünde bulunan nişin içerisinde bir Kibele heykeli koyulup, gün doğumunda ayinlerini, dualarını Kibele’ye burada yapmışlar. Yazılıkaya’nın bir küçüğü de Seyitgazi yolunda bulunmaktadır. Burada devamlı olarak 12 ay boyunca yaşanmamış, sadece baharda gelinip yaz biterken gittikleri kutsal şehir burası.’’
(İHA)