BIST 10.755
DOLAR 32,24
EURO 34,88
ALTIN 2.424,88
HABER /  GÜNCEL

Taraf'ın sürmanşeti çalıntı çıktı!

Baskın Oran Taraf'a özel açıklama mı yaptı, yoksa muhabir GAZETECİLER.COM'dan aldığı haberi mi gazetede yayınlattı?

Abone ol

Taraf gazetesinin dün sürmanşetinde, Prof. Dr. Baskın Oran'ın Dersim Katliamı tartışmasındaki görüşlerine yer verildi. İmza olarak Taraf'ın Ankara Bürosu'ndan Fikret Karagöz'ün ismi yer alıyordu.

Ancak haber GAZETECİLER.COM'un Cuma Günü yayınladığı bir haberden kelime kelime aktarılmıştı.

İşte Taraf'ın sürmanşetindeki haber hırsızlığının ayrıntıları...

OLAYLARIN İÇYÜZÜNÜ TARAF'A MI ANLATTI?

Dün gazetenin ilk sayfasında Dersim Katliamını Atatürk Yaptı ve içeride ise Harekatı Atatürk Planladı başlıklarıyla gazetede yer bulan haberde, "Dersim Katliamı'yla ilgili çok sayıda araştırması ve makalesi bulunan Prof. Dr. Baskın Oran, olayların içyüzünü Taraf'a anlattı" cümlesine de yer verildi.

HABER GAZETECİLER.COM'DAN KELİME KELİME KOPYALANMIŞ

Halbuki bu haberin çok ilginç bir öyküsü var. Daha önce de "internet sitelerinden haber hırsızlığı" ile suçlanan Taraf muhabiri Fikret Karagöz, Baskın Oran'ın kendisine söylediğini ileri sürdüğü cümleleri GAZETECİLER.COM'dan birebir alıp gazetesine haber olarak yazmıştı.

Gazeteciler.com sitemizde, Cuma günü yer alan haber, Baskın Oran'ın Habertürk'ten Ece Üner'in sorularını yanıtladığı programın canlı yayın takibiyle yazılmıştı.

Gazeteciler.com Baskın Oran'ın Dersim Katliamı ve KCK davasıyla ile ilgili sözlerini haberleştirmiş ve haberi 'Kürtler, KCK'yı Türkleri örnek alarak kurdu' başlığı ile vermişti.

İşte Cuma günü yayınladığımız haberden bir bölüm:

DERSİM'DE İSYAN FALAN YOKTU AMA KATLİAM VARDI

"Dersim'in isyan ettiği falan yoktu. Bunu diyenler pek fazla tarihle ilgilenmeyenlerdir. Devlet o yıllarda tam olarak hakimdir duruma. Devletin asıl amacı hakim olmak değil fethetmektir. O dönem demiryolu yatırımının yüzde 60'ı örneğin Ankara'nın doğusuna yapılmıştır. Neden peki, çünkü Dersim'in etrafı çevrilmiş, içersi büyük ölçüde boşaltılmıştır. Ardından 1937'deki Sadabad Paktı ile işin uluslararası boyutu da tamamlanmıştır. Sonra da harekat başlamıştır ve harekatı Atatürk planlamıştır."

Taraf gazetesi muhabiri Fikret Karagöz de Baskın Oran'ın televizyon konuşmasından editörümüz tarafından derlenen bu cümleleri virgülüne dahi dokunmadan alıp haberine ekledi.

İŞTE TARAF'DAKİ HABERDE YER ALAN O CÜMLELER

Dersim Katliamı'yla ilgili çok sayıda araştırması ve makalesi bulunan Prof. Dr. Baskın Oran, olayların içyüzünü Taraf'a anlattı: Oran, şunları söyledi:

"Dersim'de isyan falan yoktu. Bunu diyenler tarihle pek fazla ilgilenmeyenlerdir. Devlet o yıllarda tam olarak hâkimdir duruma. Devletin asıl amacı hâkim olmak değil fethetmektir. Örneğin, o dönem demiryolu yatırımının yüzde 60'ı Ankara'nın doğusuna yapılmıştır. Neden peki? Çünkü Dersim'in etrafı çevrilmiş, içerisi büyük ölçüde boşaltılmıştır. Ardından 1937'deki Sadabad Paktı'yla işin uluslararası boyutu da tamamlanmıştır. Sonra da harekât başlamıştır ve harekâtı Atatürk planlamıştır.

O MUHABİR İÇİN HABER HIRSIZLIĞI İDDİASI

Fikret Karagöz, daha önce de benzer bir gelişmeye imza atmış ve yine bir internet sitesinden kaynak göstermeden, haber aşırmıştı.

Sıcak Gündem sitesinde Ahmet Buğra Tokmakoğlu'nun kaleme aldığı ve 28 Ekim 2008 tarihinde 'Yeşilova Höyüğü Canlandırılıyor' adı ile Yeşilova Kazı Alanı'nda yapılan arkeolojik projeyi anlatan haberi; 30 Ekim 2008 tarihli Taraf'ta kendi imzası ile yayınlanmıştı.