BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.395,24
HABER /  GÜNCEL

Tantavi: Mübarek ateş emri vermedi

Mısır'ın geçici yönetimine liderlik eden Mareşal Tantavi, geçen hafta mahkemeye verdiği ifadeyi açıkladı. Askeri lidere göre Mübarek eylemcilere ateş açılması emri vermedi.

Abone ol

Mısır'da geçici askeri yönetimin lideri Mareşal Hüseyin Tantavi, devrik lider Hüsnü Mübarek'in orduya katiyen protestoculara ateş açma emri vermediğini söyledi.

Kahire'nın güneyinde yeni bir sanayi tesisinin açılışında konuşan Tantavi, Tanrı şahitliğinde ifade verdiğini ve doğruyu söylediğini belirtti.

Mareşal Tantavi, haftalar süren gecikmeler ardından geçen hafta Mübarek'in yargılandığı davada kapalı kapılar ardında ifade vermişti.

Mübarek'e yöneltilen suçlamalardan biri aleyhindeki gösteriler sırasında protestoculara ateş açılması ve bundan bizzat sorumlu olup olmadığı konusunda.

18 gün süren protestolar sırasında açılan ateş sonucu 850 kadar eylemci yaşamını yitirdi.

İddiaları reddeden Mübarek, suçlu bulunursa idam cezası istemiyle karşı karşıya kalabilir.

Mübarek, oğulları ve rejimin önde gelen bazı liderleri ayrıca yolsuzluk ve zimmete para geçirme gibi suçlamalara da hedef oluyor.

Mareşal Tantavi, Şubat ayında ülke yönetimini devralana dek 20 yıl kadar süreyle Mübarek'in savunma bakanıydı.

Aynı zamanda davada ifadesi en fazla merakla beklenen yetkililerin başında geliyordu.

Tantavi, ifadesi konusunda bilgi verirken "Silahlı kuvvetler Mısır için savaşır, kim olursa olsun herhangi bir kişi için değil" dedi.

Oturumda ölen bazı eylemcileri temsil eden müdahil avukatlar, Tantavi'nin diğer tanıklara göre erken ifade verdiğini ve salondan kendilerine çapraz sorgu olanağı vermeden ayrıldığını söylemişti.

Tantavi yoğun programını gerekçe göstererek bir süre oturumlara katılamamış, yazılı ifade vermeyi önermişti.

BBC bölge muhabiri Sebastian Usher, demokratik reform talebinde bulunan eylemcilerin, Tantavi'yi devrik lider karşısında fazla yumuşak davranmakla suçladığını ve ayak sürüdüğünden şüphelendiğini kaydediyor.

Kahire'de görülen davada, Mübarek'in içişleri bakanı Habib el Adli ile altı üst düzey polis memuru da yargılanıyor. Ülkenin çeşitli yerlerinde 100 emniyet görevlisi hakkında ölümcül güç kullanma suçlamasıyla açılmış başka davalar da var.