BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,58
ALTIN 2.387,41
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Taner Yıldız'a elektrik uyarısı!

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Elektrik Faturalarında Yaşanan Sorunlara Karşı Bakan Taner Yıldız’ı Uyardı:

Abone ol

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, elektrikte yaşanan sorunlara ayrıntılı biçimde dikkat çekerek Enerji Bakanı Taner Yıldız’a ihbarname ve tahsilat sorununu kolaylaştıracak bir çözüm önerisi getirdi, vatandaşlara fatura dönemlerinde cep mesajı ve e-posta yoluyla ulaşılması çağrısında bulundu

CHP Milletvekili Sakine Öz, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

BORCU OLANA ACIMIYORLAR

“Elektrik faturaları zamanında ödenmediğinde, abonelere ihbarname gönderilirdi. Şimdi, son düzenlemelerden sonra, bir de baktık ki, ihbarnameler ya hiç ulaşmıyor ya da son ödeme tarihine 1-2 işgünü kala lütfedip kâğıt yolluyorlar.

Bildirimsiz elektrik kesme ya da ihbarname gönderilmemesi sonucunda, birçok vatandaşımız gecikme faizi ve “kesme-bağlama” bedeli ödemektedir. Elektriklerinin bildirimsiz kesilmesi sonucunda gerek mesken, gerekse işyeri ve tarımsal sulamada enerji sorunu yaşayan birçok vatandaşımız, mağduriyetlerinin acilen giderilmesini talep etmektedir. Ben de bu talepleri Bakan Taner Yıldız’a soru önergesiyle birlikte, çözüm önerilerimi sıralayarak aktardım.”

CHP’li Sakine Öz’ün soru önergesinin ayrıntıları şöyle:

FATURALAR VATANDAŞA EN KISA YOLDAN BİLDİRİLMELİ

“Bakan Yıldız’a, bu yıl içinde, hane ya da işyerlerine, ortalama tüketimden yüksek elektrik faturası gönderildiğine dair başvuruların sayısını, yüksek fatura bedelleri üzerine bakanlığın yürüttüğü incelemelerde başvuruların kaçında hesap hatasına rastlandığını sordum. Ayrıca, ihbarname gönderilmeden elektrikleri kesilen abonelerin şikâyetleri hakkında yürütülen işlemler hakkında bilgi istedim.

Yurttaşlarımızın ödeme güçlüğünün yanında, iş yoğunlukları ve ikâmetgâhlarında sürekli bulunamamalarından dolayı, fatura bildirimlerini ve ihbarnameleri edinme süreci de zorlaşmaktadır.

Bakan Taner Yıldız’a soru önergemde aktardığım çözüm önerimde olduğu gibi, Enerji Bakanlığı ve EPDK, elektrik dağıtım ihalelerini kazanan firmalarla birlikte oturmalı, yakın zamanda değiştirilen yönetmelik yeniden gözden geçirilmelidir. İhbarnamelerin adreslere ulaştırılması sürecinin kısaltılmalı, ödeme süresi uzatılmalıdır.

CEPTEN MESAJLA ULAŞILSIN

Enerji Bakanlığı ve EPDK, firmalarla görüşerek, elektrik borçlarının vatandaşımıza zaman geçirmeden ve en kısa yoldan bildirmelidir. Teknoloji çağında yaşıyoruz, herkese her yerde ulaşabilmeliyiz. Enerji Bakanlığı da vatandaşa en nitelikli hizmeti vermelidir. Elektrik faturalarının abonelere özellikle teknolojinin olanakları kullanılarak bildirilmesinde yarar vardır.

Gelir dağılımımız gün geçtikçe bozuluyor, üreticilerimiz tarlasını zararına ekiyor. Mahsulünü satıp elektriğini ödemekte güçlük çekiyor. Asgari ücretliler başta olmak üzere, çalışanlarımız evini çevirmekte zorlanıyor. Elektriğinde suyuna, mutfak masrafından ısınmaya ve çocuklarımızın giderlerine kadar hayat gün geçtikçe pahalanıyor.

Gelir düşüklüğü kadar, çalışma yaşamının yoğunluğu ve abonelerin verdikleri adreste düzenli bulunamaması da tahsilat oranını düşürebiliyor. Bundan dolayı, yaşanan fatura ve ihbarname sorununu aşmak, hem tahsilat oranlarını bir nebze de olsa arttırmak, hem de vatandaşımızı elektriksiz bırakmamak adına, elektrik faturaları tahsilatını yürüten firmalar ve konuyla ilgili kamu kurumlarıyla eşgüdüm sağlanmalı, talepte bulunan abonelerin cep telefonu veya e-posta adreslerine düzenli fatura ve ihbarname bildiriminde bulunulmalıdır. Elektrik kesme ve bağlama parasından yılmış, faizden bezmiş vatandaşa en doğru hizmet sunulmalıdır.