BIST 10.075
DOLAR 32,36
EURO 34,67
ALTIN 2.416,42
HABER /  DÜNYA

Taliban ofisi kapatıldı ama...

Katar’ın başkenti Doha’daki Taliban ofisinin kapatılmasının barış müzakereleri ve diyaloğun sonu manasına gelmediği ifade edildi.<br/>Doha’d...

Abone ol

Katar’ın başkenti Doha’daki Taliban ofisinin kapatılmasının barış müzakereleri ve diyaloğun sonu manasına gelmediği ifade edildi.
Doha’daki Kraliyet Güvenlik ve Savunma Araştırmaları Enstitüsü’nden araştırmacı Michael Stephens, barış sürecinin önünde birçok engel bulunmasına rağmen, ilgili tarafların diyaloğu sürdürmek istemesi halinde ofisin yeniden açılabileceğini söyledi.
Afgan hükümeti, Doha’da Taliban’la barış görüşmelerine başlamaya istekli olduğunu ifade etmesine karşın, Taliban ofisinin doğrudan müzakereler için ancak bir irtibat noktası olarak görülmesi gerektiğini belirtiyor.
Taliban yetkilileri, 18 Haziran’da açılan ofisin açılışında yaptıkları açıklamalarda, ABD ve BM gibi uluslararası teşkilatlarla doğrudan görüşmeler başlatmaya hazır olduklarını ifade etmişlerdi.
Ardından ABD ve Taliban arasında bir görüşme planlanmış ancak Taliban’ın ofise "Afganistan İslam Emirliği" adını vermesinin ardından bu görüşme ertelenmişti.
Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve diğer üst düzey Afgan yetkililer, ABD’yi; Katar’daki Taliban ofisinin diplomatik bir misyonunun olmayacağı veya benzer faaliyetler için kullanılmayacağı yönündeki yazılı taahhütlerine uymamakla suçluyor.
Taiban, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin aracılığının ardından ofisteki "yasadışı" bayrağı kaldırmıştı. Kerry, Taliban’ın müzakere masasına dönmesini talep ederek, barış görüşmelerinin yeniden başlatılmaması halinde ofisin kapıtalıcağı uyarısında bulunmuştu.
Stephens, Taliban’ın ofisi kapatma kararının, önümüzdeki diyalog sürecinde sıkıştırılmış bir takvimle karşı karşıya kalabileceği düşüncesinin etkili olduğunu belirtti.
Afgan hükümeti barış mükakerelerinde daha etkin bir rol oynamak isterken, Taliban, bazı kritik konularda Amerikalı müzakerecilerle anlaşmaya varmakta başarısız olmuştu.
Stephens, anlaşmazlık durumunun Taliban’ın çıkarına olduğunu belirterek, "Bu konuda Amerikalılar ile Taliban arasında güven tesisi açısından hala önümüzde kat etmemiz gereken bir yol var. Sadece bu değil, Taliban çok açık ifade ediyor, aynı anda hem müzakerelere, hem de mücadeleye devam edeceğini söylüyor. İşte bu durum Amerikalılar’ın işini güçleştiriyor. Görüldüğü gibi Afganistan’da barışın önünde çok büyük engeller var. Farklı sonuçların peşinde olan çok değişik aktörler sürecin içinde. Bu müzakerelerin Afganistan için olumlu sonuçlanacak bir şekilde bittiğini görmek oldukça zor olacak" yorumunda bulundu.
(İHA)