BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,53
ALTIN 2.382,35
HABER /  GÜNCEL

Taliban ile müzakerede adres Katar

Afganistan lideri, Taliban ile barış müzakereleri yürütülmesi için Katar'da bir ofis açılmasını kabul edeceğini duyurdu. Karzai, Katar'dansa Türkiye ya da Suudi Arabistan'ı tercih ediyordu.

Abone ol

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Taliban ile barış sürecine girilmesi çabalarını desteklemek için, hareketin Katar'da bir iletişim ofisi açmasına izin verileceğini duyurdu.

Karzai, bu açıklama ile, son aylarda zaman zaman gündeme gelen bu öneriye ilk kez doğrudan destek vermiş oldu.

Ancak Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, görüşmelere 'yabancı müdahale'yi önleyecek bazı sınırlamalar getirileceği kaydedildi.

Basında bir süredir ABD başta olmak üzere Afganistan'da askeri bulunan bazı ülkelerin Taliban ile barış anlaşmasına varmaktan yana olduğu yolunda haberler vardı.

Karzai de Kuveyt televizyonuna yaptığı açıklamada "Amerikalılar Katar'da Taliban için ofis oluşturmak istiyorsa, Afgan hükümetinin de barış ve istikrarı pekiştirme adına buna rıza göstereceğini" belirtti.

'Karzai Türkiye'yi tercih ederdi'

Daha sonra Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Karzai'nin böyle bir girişim için Türkiye ya da Suudi Arabistan'ı tercih edeceğinin altı çizildi, ancak öncelikli hedefin süreçte ilerleme sağlanması olduğu belirtildi.

Karzai daha bir kaç hafta önce Katar'da böyle bir adım atılmasına karşı olduğunu ifade etmiş, ABD ve Almanya'nın mekan konusunda kendisine danışmadan müzakereler yürütmesine tepki göstermişti.

Hatta bu tepkinin bir sonucu olarak ay başında Katar'daki Afganistan büyükelçisi geri çekildi.

Bu hafta ise hükümet, olası müzakereler için 11 önkoşulu olduğunu duyurdu.

Bunların başında Kabil tarafından talep edilmedikçe başka hiç bir ülkenin sürece müdahale etmemesi geliyor.

Ayrıca insan haklarına ve Afganistan anayasasına saygı da 'müzakere edilemeyecek' iki diğer unsur olarak gösterildi.

Karzai yönetimi ayrıca Taliban'ın El Kaide ile tüm bağlarını kesmesini istiyor.

Taliban henüz konu hakkında resmen açıklama yapmadı. Ancak direnişlerinde başarılı olduklarını düşünen Taliban mensupları daha önce Afgan topraklarında yabancı askerler oldukça müzakereye yanaşmayacakları şeklinde açıklamalar yapmıştı.

Bununla birlikte Amerikalı yetkililerin bir süre önce Taliban temsilcileri ile görüşmelere hazırlık yapmak için bazı temaslarda bulunduğu düşünülüyor.

10 yıllık mücadele

Taliban yönetimi 2001'deki 11 Eylül saldırıları ardından ülkede barındığı düşünülen El Kaide liderlerini teslim etmeye yanaşmayınca ABD öncülüğünde çok uluslu bir askeri operasyon başlatılmış, ülke işgal edilip Taliban yönetimi devrilmişti.

Ancak Taliban direnişi 10 yıldır verilen mücadeleye rağmen kırılamadı. Askeri operasyonları idare eden NATO ise buradaki faaliyetlerini 2014'te noktalamayı hedefliyor.

Bu da soruna siyasi çözüm bulunması çağrılarını güçlendiriyor.

Taliban ile müzakere kanalları açılması için daha önce de girişimde bulunuldu. Ancak Afgan hükümeti adına müzakereleri yürüten eski cumhurbaşkanı Burhaneddin Rabbani'nin Eylül ayında uğradığı suikast sonucu ölümü, süreci sekteye uğrattı.

Rabbani'nin Taliban temsilcisi olarak tanıtılan bir kişi ile görüşmeye çalışırken ölümü ardından Karzai, görüşmelerin ancak 'adresi belli olursa' yapılabileceği tavrını benimsedi.