BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,64
ALTIN 2.393,45
HABER /  GÜNCEL

Hamas lideri Haniye bölge turunda

Mısır temasları ardından Sudan'a geçen Hamas lideri, 'Filistin davası için birlik' mesajları verdi, Gazze ablukasının kaldırılmasını istedi.

Abone ol

Beş yıldır ilk kez Gazze Şeridi'nden çıkan Hamas liderlerinden İsmail Haniye, bölge turunun ikinci ayağında Sudan'a geçti.

Haniye Mısır'dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, Hamas'ın Filistinli grupların birlik olması hedefine destek verdiğini yineledi.

Taraflar geçen hafta Hamas'ın FKÖ'ye katılmayı kabul ettiğini ve bu yönde hazırlıklara başlanacağını duyurmuştu.

Bu girişimlerin hedefine ulaşması için destek isteyen Hamas yetkilisi, Gazze Şeridi'ndeki ablukanın da kaldırılması çağrısı yaptı.

İsrail'in ablukayı kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit serbest kalmadan kaldırmayacağı açıklamalarını hatırlatan Haniye, Şalit'in takas edilmiş olması ardından ablukanın da kalkması gerektiğini savundu.

Arap Baharı'nın 'olumlu etkisi'

Haniye, Arap Baharı eylemlerinin meydana geldiği ülkelerin yanında Filistin davasına da olumlu etki ettiğini söyledi.

2007'de kısa ömürlü Hamas-El Fetih koalisyonunun başbakanı olan Haniye, Filistin davasının "meydanlardaki eylemler ve devrimci gençlik" dolayısıyla yeniden gündemin ön saflarında yer alacağını belirtti.

Bölge turuna çıkmaya da bu eylemlerin bölge siyasetinde yarattığı değişimlerden cesaret alarak karar verdiğini söyledi.

Uzun zamandır ilk yurtdışı turuna Mısır'da başlayan Haniye dün, Kahire'de Müslüman Kardeşler grubunun temsilcileri ile bir araya geldi.

Hamas'ın esin kaynağı olarak görülen hareket, aşamalı olarak yürütülen genel seçimlerin tamamlanması ardından parlamentodaki en büyük siyasi güç haline gelecek.

Mısır, ayrıca yıllardır Filistinli rakip siyasi gruplar arasındaki uzlaşma çabalarına arabuluculuk ediyor.

Hamas'ın 2007'de Gazze Şeridi'nde denetimi ele geçirmesi ardından İsrail bölgeyi ablukaya almış, Mısır da geçişleri kapatmıştı.

Ancak Mübarek yönetiminin sona ermesi ardından Mısır ve Hamas yetkilileri arasındaki buzlar çözülüyor.

Kahire'de Arap Birliği yetkilileriyle de görüşen Haniye, bölge ülkeleri ile bağlarını pekiştirmeyi amaçlıyor.

Sudan'da Hartum yönetimi yetkilileri ile bir araya gelecek olan Haniye, daha sonra Katar, Bahreyn, Tunus ve Türkiye'ye geçecek.

Filistin Özerk Yönetimi ve El Fetih lideri Mahmud Abbas da geçen hafta Türkiye'de temaslarda bulunmuştu.

Türkiye taraflar arasındaki yakınlaşma sürecine destek veriyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Hamas ile El Fetih arasındaki uzlaşmaya "Türkiye'nin çok aktif katkı sağladığını" söylemiş, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün bütün Filistin'i temsil eden bir nitelik kazanmasının büyük önem taşıdığını vurgulamıştı.